Perlu ker..? (long post)

hari ini aku nak bercerita pasal seseorang..
aku tahu, tak elok mengumpat, tapi aku tak berniat untuk mengumpat..
even, aku tak sebut pun nama org tu..
lagipun, dinding sabar aku dah hampir roboh ngan org nih..
so, let's look at the story of this person..

and please don't forget to leave a comment after you read this post..
if you are too afraid to comment, just stay anonymous..

ada sorang staff kat kilang aku,
aku panggil dia kak S**i.. (selepas ini kak S..)

dia seorang yg putar belit, talam brapa muka aku tak tau..
manager dia sgt2 la jaga dia nih..
sebab manager nih patriotik melayu tak kena tempat..
manager nih taknak kak S dibuang kerja,
takut nanti org bukan melayu yg take over..
tak tau la kot ada sebab lain..

segala salah laku kak S, manager ni tau..
tapi dia tak amik tindakan..
tak tau pasal per..

kak S sangat anti ngan aku, pasal yana keja bawah dia..
bila yana keja bawah dia, segala salah laku dia yana akan bagitau aku..
tapi aku professional, aku tak amik tau..
even salah laku dia terhadap yana, aku tak amik tau..
pasal aku department lain..

jadi, kak S amik kesempatan tu untuk buat apa dia nak..
maki hamun bebudak, mencarut2 segala..
sampai kan budak2 aku pun kena maki ngan dia..

bebudak report salah laku dia kat manager,
manager panggil kak S dulu..
kak S akan putar belit cerita sampai la bila meeting ngan admin,
budak yg report tu yg kena balik..

taper.. tader kena mengena ngan aku..
geram tetap geram..

kak S sekat OT yana, aku marah, mmg marah..
tapi tader proof..
kebetulan sekarang mmg tak sibuk..
taper la.. aku sabar..

minggu lepas..
vice managing director datang untuk evaluate employees for annual increment..
aku dipanggil masuk meeting room, factory manager pun ada..
since all were in japanese, aku translate conversation kitorang masa tu to malay..
begini lebih kurang..

"awak selama kerja kat sini ada dak rasa tak selesa ker aper ker..?"
"maksud tuan..?"
"yer laa.. mungkin ada org yg bercakap pasal gaji awak, mereka rasa gaji yg awak dapat tak sepatutnya berbanding kerja awak.."
"saya tak rasa macam tu pun tuan.."
"takper la kalau macam tu.. bukan apa.. pasal ada sestgh org yg bagitau gaji dia pada org lain.."
"saya tak pernah bagitau org berapa saya dapat tuan.."
"saya faham.. bukan apa.. tahun ini saya mmg berhajat nak naikkan gaji lebih berbanding tahun2 lepas.. lagipun, saya tahu awak akan dapat lebih daripada sekarang jika awak lompat ke kompeni lain.. org macam awak, kompeni kena simpan.. saya harap awak tak bagi tau org lain berapa byk yg awak bakal dapat.."

wohohohoho.. rasa best la plak..

"saya faham tuan.. terima kasih.. harap tuan dapat menilai kerja saya dengan sebaiknya.."

sebelum bangun dari kerusi..

"aaa azuri.. lagi satu saya nak tanya.. awak kerja kat sini ada dak awak rasa sakit hati ngan sapa2, awak rasa dia tak buleh buat kerja or anything..?"

wohhooo.. the time has come at last..!!

"mmm.. maksud tuan..?"
"alaa.. bagi tau jer kalo nak bagi tau.. ko ada sakit ati ngan sesapa dak..?"
celah factory manager aku.. dia tahu yg aku sakit ati ngan kak S nih..

"mmm.. mmm.. mmm.."
masa tu dalam kepala aku aku terpikir..
"apa akan jadi kat kak S kalo aku cakap..?"
"berdosa ker tak berdosa kalo aku cakap..?
"apa pulak risiko kat aku kalo aku cakap..?
"mmm.. mmm.. mmm.."

"takper la kalo awak taknak cakap, saya tak paksa.. awak buleh keluar.."
"aaa.. terima kasih tuan.."

nak kata menyesal, tak la pulak..
maybe tuhan nak test kesabaran aku..
or inilah saat yg membezakan tahap kebaikan hati orang..
atau ke"bendul"an seseorang..?

taper.. itu keputusan yg aku amik..
aku puas ati..

BUT..!!
the best part comes here..

petang tu, balik dari kejer..

"abang, tadi kak su jumpak b.."
"awatnya.."
"kan ker dia dah tukaq keja kat luaq tu.. dia habaq kata kak S sembang tepon kutuk2 abang.. sakit ati tau b dengaq.."
"kak S kata abang apa..?"
"kak su kata kak S cakap abang bodoh, lembu pun tak bodoh macam abang.. pastu dia kata harap position ja tinggi, tapi keja takleh buat.. pastu dia kata dia saja cakap kuat2 biaq b tau dia cakap macam tu kat abang.."

masa tu aku rasa menyesal sgt2..
nyesal tak cakap kat VMD yang aku benci sgt2 ngan kak S tu..
niat baik aku takmo ganggu periuk nasik kak S seolah2 dibalas dengan kejian macam tu, daripada kak S sendirik..

aku rasa sedih sgt2..
tapi sekarang aku rasa marah sgt2..

VMD dtg lagi hari ni..
besok pun dia ada..

perlu ker aku.........

Tuesday, August 19, 2008

14 Comments:

~ mizzAmy ~ said...

~ erm, apa kata, u just talk to her face to face. tanya jer dia, apa yang dia tak puas hati sangat. nak berbalas dendam nih cam tak elok la kan. tambah pulak satu tempat kerja.

apa la yang dia tak puas hati sangat tuh? kot2 la, dia peminat bendul kot. hikhikhik....

iskh, kekadang mmg tak leh sabar ngan org yg suka bawak2 mulut or kata2 tak elok kat org. rasa cam nak pi cili jer mulut dia. huhh!! ~

Ayaq masak said...

Walopun aku ni belum (dan x pernah) kerja, tapi bg aku benda si S tu buat is personal attack... ko nak komplen kat VMD pun kang dia kata ko tak reti nak bezakan kerja dengan hal peribadi pulak... Ko carik apa si S tu buat salah dalam kerja tu, pastu tibai dia kaw2. Huhuhuu... Sabo je la... Nanti Tuhan bagi gak balasan setimpal...

Nem0 o0h Nem0 said...

kita pk kn x nk musnhkn periuk nasi org,tp org x pnh pk kalau nk rosakkn periuk nasi kita..

kt opis pun sm gak,org tu pun name S,
wat skt jiwa raga sy jek..=(

sy syorkn ,awk g lempg dia laju2,biar dia rs cmne..=)

Pocket said...

basically bagi pocket plak, benda ni banyak sangat jumpa kat kilang skrg,
orang ni bersinar.
orang tu bersinar,
orang ni memang bersinar,
orang tu bersinar pasal dok tutup sinaran orang lain...
gitu gitu lah,
tp utk KakS ni, dia nak bersinar ngan padam terus sinaran orang lain,
ko kena amik tindakan bendul!!
as much as others would say,
as much as u think its wrong,
but for the sake of your wife and son... (and many to come)
its better u do the check mate first.
gather your data,
do your homework,
and seriously bendul, Please!!
CheckMate.

one question: how in the world can u live with yourself if the boss heard what Kak S babble about? and decided to something about it?
u'd say..'alaaa... apo la sangat..'
tp staligmit tu buleh terbentuk ngan air menitik wooo!!
dah kena kang baru nak nyesal,
bg aku tak guna,


tte kenapa plak pocket plak yg emo,
pocket pun tak tau...
simply pocket pun ado panglaman jgak la seseket kot!!

cHeRyNa PiReS said...

haiii....nampak sangat namenye siti:D

hmm...tah hape2 laaa..pade aku kite keje same2, kalo dah sesame bangse takyah la nak dengki...

antalya said...

DIA sentiasa memerhatikan.berserah je pd DIA utk beri balasan pd kak S tu. percaya la..xlama nye.sok lusa kak tu terima pembalasan nye.just wait n c okeh

Nurmala said...

Perlu lah..
Cakap jerk…
Apa² yg kita buat,bergantung pada nawaitu..
Kau bukan nak tutup periuk nasi kak s tu kan??
Nak mengadu nasib je.. memberitahu ketidakpuasan hati..
Majikan kena amik tau, supaya pekerja rasa terbela..
isk..aku ni emo pulak.. Tapi sakit hati aku ngan kak s ni..org cam kak s ni, cakap je besaq..biar org lain bgtau kita apa yg dia cakap. Tapi kalau kita berdepan ngan dia,sure ketap gigi jerk…
Sian gak ngan yana, isk..nasib baik la yana tu bukan adik beradik aku, kalau tak, harus la mulut kak s tu hancur aku kerja kan.. hah..marah ni~~~~~

lavender said...

xpela bio org wat kite jgn kite wat kat org.. die sekat rezeki kite... tp bukan ALLAH yg sekat... rezeki ALLAH yg bg bukan die yg bg.. bak kate org tetue kerana mulut badan binasa... rasa2 bleh sabo.. teruskan la besabo.. kalo dah xleh.. eheheheh "BErtukarrrrr" jd Pakcik ijo tu.. wahahahhaha...
time kasehhh ....

Ceera said...

Perluuuuuuuuuuuuuuuuu...

pompuan macam kak s tu patut rasa sekali sekala.. kalau tak, tak pernah rasa insap langsung, puiiiiii..

hangat hati plak aku baca nie haihhhhhhhhh...

kewlkidz said...

errmm..

bro, its either u or her..
as pocket cleared it out, u need to make ur move, and it has to be a CHECKMATE there.

dont pull back, not anymore..

FAITO!

sweetheart said...

perlu...
gi jumpa blik VMD tuh

[[•­»Mrs.TaliKasut«­•]] said...

perlu!!
aku meluat sungguh dgn org yg mcm nih..
xleh bg muka!!

Rashid said...

salam bendul,

Teringat kata-kata pujangga,

"balaslah pemberian racun dengan kuntuman bunga yang harum...kerana keharuman bunga itu adalah ubat penawar kepada segala racun ..."

d'frinksh said...

maybe u shud..tapi bukanla sbb nk kacau periuk nasi org...tapi utk menegakkan kebenaran...peace

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger