Good but not good..

bak kata sestgh rakan blogger, aku nih dah tua(?)..

tapi aku tak kisah.. macam yg aku kata, lagi tua lagi bagus..
bak kelapa tua laa.. semua ada guna..

tapi bukan tu yg aku nak citer kat sini..

aku nak citer pasal teknologi dah memalaskan aku..

serious s**t..!! mmg aku (or kita) dah jadi makin malas..

cemana plak tu..?

kalo ikut pengalaman aku yg dah tua nih, camni laa..

1) HANDPHONE
- masa aku kecik dulu, aku guna tepon umah yg warna itam, yg nak dail kena pusing no tu.. masa tu kan, no tepon umah, no tepon kedai yg selalu gi beli barang, no tepon sedara mara (umah tok, umah wancik, umah wantam, umah pak uda segala..), no tepon umah kengkawan semer hafal dalam kepala..
masa dulu, tulih/salin no tpon tu dianggap menyusahkan.. baik ingat dalam kepala jer..
tapi sekarang.. stgh org nak ingat no pin kad ATM yg 6 angka pun dah malas.. semer register dalam henpon.. no tepon kengkawan..? ada yg hafal no henpon kengkawan..?
(no tepon mak pun tak ingat kooot.. issskkk..)
patut otak lembab jer..

2) REMOTE CONTROL
- dulu masa aku kecik, tv umah aku jenama toshiba kot, yg skrin nya cembung mengalahkan perut org mengandung 6 bulan.. tv no 2 baru la ada kaler and of course without the remote control la.. nak tutup tv, mesti kena jalan ke tv tu, tekan butang off..
skang nih, semua harap kat remote.. kat umah aku, home theatre, dvd player, hi-fi ngan tv semua sama brand (tak payah sebut la brand apa, nanti org kata aku belagak plak..), tekan jer butang ijau kat remote tu, semua buleh on, semua buleh off satu masa..
no more exercise..

3) ELECTRIC STARTER
- dulu moto mana ada nak stat guna picit2 nih.. semer starter pijak.. kalo bateri kong, haaa.. buleh patah kaki la jawabnyer.. kaki kanan penat, tuko kaki kiri plak..
tu pasal sapa naik moto dulu2 kaki kuat belaka..
skang nih, tekan jer starter, "sreeettt.. broomm broom.." enjin dah start dah.. siap skang nih dah byk skuter, tak payah penat2 kaki kiri nak tuko gear..
maka lebih kurang ler exercise kaki2 tu..

4) ELEVATOR & ESCALATOR
- hehhehe.. mmg tader benda nih susah skang.. tapi kenapa zaman dulu tader rilek jer.. makcik aku duduk sentul, flat tingkat7, aku panjat selamba jer dulu.. mmg la tak selalu.. tapi pasal tader pilihan kan..
zaman dulu, supermarket pun tinggi2, 3 tingkat jer.. selamba gak panjat kan..
skang plak, walaupun shopping complex tinggi bertingkat2, kengkadang nak naik or turun satu tingkat pun, gagah tunggu lif gak kan..?
apsal..?

5) CALCULATOR
- hmmm.. mmg la no beso2 kena guna calculator.. tapi just nak compare ngan bebudak sekarang jer..
yg aku perasan laa.. dulu aku periksa takleh guna pun calculator.. darjah 6 sifir 12 dah wajib kena hafal.. skang nih, kengkadang kalo sesaja tetiba tanya budak tingkatan tiga "7 x 9 brapa..?" pun, mesti dia gelabah punya..
aku pun buat report, kengkadang tu 2 + 3 + 1 + 2 + 1 pun nak guna calculator gak..
aarrgghhh.. cannot help it..!!

6) DAPUR GAS
- masa aku lahir dulu, of course dapur gas belum ada lagi (or mak aku masih tak mampu nak beli..), so guna dapur kayu jer la.. dapur kayu ni tader api biru, semua api oren yg berjelaga tu..
nak masak, kena carik kayu dulu.. kalo basah kena embun, kena jemur dulu kasik kering.. masa nak kutip kayu, kena la angkut byk2 skali, kalo dak nanti penat kena ulang alik byk2 kali.. pastu masa nak nyala api tu yg best.. guna satu tiub besi panjang (apa nama benda nih pun lupa dah) untuk tiup api kasik cepat bako..
skang nih, pulas sekali jer kuo api dah.. nak beso nak kecik, nak biru nak oren, semua pulas jer tombol tu.. gas abih, tepon jer.. siap tlg pasang lagi.. aku dulu gilir2 ngan abg aku kayuh beskal bwk tong gas.. mana ada special delivery dulu..

tu jer kot yg aku rasa..

korang lak macam mana..?

tak rasa jadik "malas" ker dengan teknologi2 sekeliling nih..?

Monday, August 04, 2008

13 Comments:

Kekanak Tokyo said...

hebat ah analisis hang ni...
aku paling terasa bab tepon tu ah. la ni aku seriously tak ingat no tepon kawan dah. main taruk lam henset pehtu buat bodoh. time bateri kong baru glabah tak ingat no tepon kawan so takleh nak kontek.

ngahahaha....salah siapa sebenarnya?

bendul said...

btol kan.. henset byk memalaskan org dari bermacam aspek..
salah org yg menyalahgunakan henset laa.. patut2 dia still kena dail no masa nak buat kol, bukan search kat phonebook..
tapi sanggup ker..? hehehe..

Ceera said...

betol..

kita semua dah jadi manusia pemalas...

dulu, nak bayar bil.. pi la beratur kat pejabat pos or bank. La nie, nak bayar kat maybank2u je.. itu pun merungut klau tenet lembab.. haha

bendul said...

alamaaak.. yg nih lupa bubuh la plak.. yg nih kemalasan terkini nih..
segala bil, segala payment, mmg dok buat online jer skang nih..
(tapi leh wat alasan nak jimat minyak keter.. huhuhu..)

Ayaq masak said...

Aku hapal nombor telepon umah ngan abg2 aku je. Haha.

kelat2 (kalkulator) tu mmg tak dapek den nak nolong..taim matrik dulu 1+1 pun nak kena tekan..gila apa.. tapi la ni mmg lagi karat ah otak aku sbb dah lama tak sentuh maths..ahaha

~ mizzAmy ~ said...

~ yer la, bab yg tepon tuh betul. punya la tak hafal num kawan2 kan. dlm kepala otak nie just ingat num phone my mum. if anything, dia dulu la yg dicarik. patutnya, number my bro wajib hafal. sebab dia kat KL. takut terjadi aper2 kan bahaya.

calculator tuh pun. nak tambah yg senang2 pun gedik nak amik calculator. nasib la skang kira digit besar2. ~

JHaZKiTaRo said...

salam ziarah from Dublin. :)

Nurmala Mazlan said...

mmg betul pon..dulu na buat sesuatu,semua kena bergerak skit. kcth nya tel. Dulu mana de hphone atau cordless yg boleh bawa kemana2..kalau ada org call,kita kna jalan g kat telefon tu.. lagi satu remote..kalau nak tukar channel,kena la berjalan ke tv.. skang pakai tekan dari jauh jerk

A t i Q a h said...

Undeniably, teknologi memang memalaskan manusia. Isk.

bendul said...

ayaq: hahaha.. btol kan.. nasib baik tader kalkulator yg boleh tlg kira or detect umur kita.. kalo dak mesti umur pun lupa..

amy: org terdekat mesti kena ingat no tpon dia.. senang nak helo kalo jadik per2.. tak kira la sesapa pun..

kitaro: welkom.. thanks 4 visitong.. :)

nurmala: teringat jugak dulu, dah malas sgt nak tukar channel pasal takder remote, baring depan tv, tekan butang tu guna kaki jer.. hahaha.. (belum ada remote dah pemalas.. hahaha..)

atiqah: takleh imagine la nanti satu zaman semua benda robot yg tlg buat.. manusia masa tu duduk diam jer, semua dapat..
dari mandi, sampai la ke tidur balik.. iskk.. tak jadi penyakit ker..?

Pocket said...

pocket nak komen.
tp pocket tak der masa,
nak kena gi tangkap taxi dah untuk bergegas ke Epot...
kang tak balik pocket kang...
lg la susah,
but pocket terbaca jgak kat Escalator tu, memang lah zaman sekarang guna lif lif lif dan lif lagi,
bukan nyer tak der tenaga nak jalan kaki ...
tp kalau tingkat 19 cam pocket tu,
pocket mintak mahap la yek bendul,

*Pernah try naik ngan tangga skali,
muntah sejenak jer pocket sampai pintu umah..
tak fit?
tua?
simply tangga tu memang salah specification?
hummmmm

cHeRyNa PiReS said...

hehehe...mmg pon bendul...tuh pasal ramai org obese...contoh cam aku nieh...hehe...

bendul said...

pocket: tingkap 19 wazato naik tangga..?
hmmm.. ingat kan bendul jer lurus bendul.. hahahah..
takper.. tingkap 19 buleh di "eksepsyon" kan pocket..

cheryna: haa.. kena pindah umah tingkat 19 macam pocket.. then naik guna tangga.. hohohoh..

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger