My future begins.. (Part 4)

"lu dah declare ker ngan budak tu..?"
tanya abang aku dengan muka serius..

tapi, walaupun antara aku ngan yana, masih belum ada apa2,
"dah.."
"isshh.. kan gua dah pesan kat lu.. jgn declare dulu.. lu pun baru kenal, lu tak tau lagi pasal dia.."

weh.. ko masa berchenta ada aku pedulik ko nak kawan ngan sapa..?
abg aku samung lagi..
"abih tu, aci lu yg kat jepun tu macam mana..?"
"alaa.. nanti gua setel laa.. gua pun bukan cakap gua nak kawin pun ngan budak nih.."
jawab aku mengelak..
"gua tak kisah lu nak break ngan aci lu skang nih.. gua pun tak suka kat dia.. tapi ngan budak nih, sukati lu aa.. tapi gua kasik tau awal2.. mak ngan bapak mesti tak kasik punyer.."

aku diam.. malas nak pikir panjang lagi..
takut kepala jem dgn masalah..
walaupun sebeno nyer mmg tgh carik masalah..
.
.
.
.
bulan puasa datang..
satu hari, member2 ajak kumpul duit, buka puasa kat luar..
aku ajak yana..

"mm.. tak buleh kot.. pasal kanda pun tau kan, abah mana kasik dinda kuaq rumah lebih 6:30.. selama ni pun dinda tak biasa buka puasa kat luaq.. perasan dak slalu kanda antaq dinda balik pun, sebelum abah balik kul 7 kan.. lagi pun dia bukan tau yg kita kawan berdua lagi.."

btol jugak.. tapi, tak syok la..
org lain semer ada couple, takkan aku nak gi sorang..

"abih tu, tak mau pi la..?"
"nak pi laa.. nanti la, bincang ngan mak dulu.. jgn la harap sgt.."

esok nya..

"pelik laa.. abah bagi pi la plak.. tapi sampai kul 9 ja buleh.."
"uihh.. cemana buleh jadi pi plak..?"
"ntah.. mak cita ngan abah macam mana tak tau.. abah tu bukannya biasa bagi anak pempuan dia kuaq ngan laki.. nak kena balun ngan penyapu.. dinda ada 3 org abang.. semua pun macam tu.. depa pi carik tau kalo depa tau adik2 pempuan depa kuaq ngan laki.."
"mak oii.. garang nyaa.."
"haaa.. tu la kanda tak tau.. kak dulu, kantoi kuaq ngan balak dia, kena balun ngan payung tau dak.."
"abih tu, awat dia kasik dinda kuaq ngan kanda..?"
"ada la tu dia suka kanda kat mana2.. hehehe.."

isskkk.. cemana nih..

first time, aku kuaq ngan yana malam..
bagi yana, aku la org pertama bukak puasa ngan dia kat luar..
malam tu, yana happy sgt2..
bagi dia, bila dia berada dengan aku,
dia berasa amat bebas dan bahagia..
membuatkan dia makin sayang dengan aku..

satu perkara yang membuatkan aku tertarik dengan yana,
dia luahkan rasa sayang dia dengan perkataan..
"i love u", "dinda sayang kanda" mmg tak pernah lekang dari mulut yana..
bagi aku pulak, aku lebih suka macam tu..
better than bila aku cakap "i love u",
org tu balas balik "thank you"..
not means to point somebody.. but you knows the feeling right..?

aku ngan yana dah saling menyayangi..
tapi masing2 masih terikat dengan pasangan masing2,
yg mana dalam pada masa yg sama,
perasaan sayang pada pasangan masing2 mula luntur..
masing2 menggendong masalah..

lebih2 aku..
awek aku jauh.. nak dengo suara pun jrg2 sekali..
tapi itu bukan puncanya..
setiap kali aku call gelfren aku,
aku sering disalahkan kerana jarang call, atau email..
aku dah agak, benda nih mesti jadi..
even, sebelum aku balik ke mesia,
aku dah pernah cakap pasal benda nih pada gelfren aku nih..
.
.
.
.
back in japan..
date : around march, 2004
time : evening
place : my rent apartment at edobashi, mie

"apa yg susah sgt nih..?! i dah la nak balik mesia 2 minggu lagi.. kasik la can i nak lepak ngan bebudak nih.."
"abih tu i macam mana..?"
"i kan baru jer balik dari tempat u..? dah la tempat u tu jauh.. dekat 400km, drive 8 jam tau dak.. nanti sebelum balik i pegi la lagi jumpa u.. u dah la jenih tak reti nak dtg jumpa i kat sini.. asyik i jer yg kena ke sana.. penat laa.. "
"pegi la, pegi lepak ngan bebudak tu.. biar la i sorang2 kat sini.."
"suka la kasik org marah..!! kalo dah susah sgt macam nih, kita break jer la..!!"

aku letak tepon..
marah pasal selalu sgt macam tu..
kenapa pempuan selalu nak kongkong lelaki mcm tu..?
kenapa pempuan selalu mengharapkan lelaki entertain diorang sepanjang masa..?
lelaki tader life lain ker selain nak entertain diorang..?

that day, aku abihkan masa aku layan ps2 ngan housemate aku..
bagi aku, diorang lagi penting dalam hidup aku..
3 taun duduk sebumbung ngan aku..
susah senang aku, diorang lebih byk tolong..
kitorang lepak sampai lewat malam, tak sedo tdo pukul brapa..

sedar2, bunyi tepon.. dah pagi..
aku tgk sapa kol, awek aku..

"hah.. kenapa..?"
"bukak pintu.."
"toksah buat lawak la pagi2 buta nih.. org nak tdo laa.."
"cepat la.. sejuk kat luar nih.."

aku letak phone..
"betul ker..?"
"takkan ler.."

curious, aku turun bawah..
harap2 awek aku tader depan pintu..
aku bukak pintu..

to be continued..

Friday, August 29, 2008

11 Comments:

Pocket said...

hehehe, cam aku dah pernah dgr citer ni dulu,
tp bendul is telling it once more,
nice to read it once more,

kenapa pempuan selalu nak kongkong lelaki mcm tu..?
kenapa pempuan selalu mengharapkan lelaki entertain diorang sepanjang masa..?

pompuan memang kalau dah ado sorang tu, dia tak perlu dah yg lain, tak macam lelaki, kalau pun dah ada sorang, yang lain pun perlu.

TTe bukan perlukan teman idup yg lain lah!! kawan nak sembang yang lain
eheh..

PS-nanka iyaaaa na youkann ga suru naaa... ue no you ni kaita ato dewa? dareka san ga kitto...

bendul said...

alaa.. biasa laa.. nanti diorang cakap pasal naluri pempuan la aper laa..
(ingat laki2 tader naluri..?)
well, life's like that..
sometimes you get what you want,
sometimes not..

P/S: tte, betsuni dare ga yondatte, ore wa dare no namae mo kaitenai yo.. tada no ore no tsumaranai hanashi dakedo, ki ni suru hituyou wa aru no..?
purasu, jikai no tsuzuki de ayamaru kara..

lavender said...

"kenapa pempuan selalu nak kongkong lelaki mcm tu..?
kenapa pempuan selalu mengharapkan lelaki entertain diorang sepanjang masa..?"

hahaha... not all women like dat la fren.. =) .. sumtime sebaliknye pon ade.. i got dat situation once... hahahhaah.. buat sumthng just nak puaskan hati sebelah pihak je.. sad situation =( biler tang kite hampehhhhh wat "bodoooo" ..mybe sbb "die" banyak pilihan kot..cetttt pigidahhh... opsss sory ye encik bendul ter emossssiiii lak ..hahahahaa.. neway cpt2la sambung ye... got crush ngan cite ni.. phewittt...

Ceera said...

kira paham bahasa gak eh awek ko tu.. terus2 mai je umah ko.. =P

amboi, masing2 curang ah nie.. hahahaha... tapi takpe, yang penting sayang gitu kan..

Kekanak Tokyo said...

tu ah...aku pun setuju ngan ceera..x ko tu last2 paham bahasa gak ah...

tapi seriusly tak sumer pompuan yang harapkan laki jer...

lekas sambung2.

kewlkidz said...

hrrmm..

komento suru no wa mada hayai node, hanashi no tsuzuki wa matteru..

dan dan omoshirokunatteru na~..

bendul said...

lavender: hehehe.. alaa.. ni sekadar cerpen jer.. anggapkan benda nih tak berlaku, cuma sekadar hiburan dan pandangan peribadi penulis..
suka..? nanti kalo aku buat novel beli dak..?

ceera: hmmm.. ntah laa.. lagi pun benda dah lepas.. bukan nak ungkit.. tapi kira macam asam jawa laa.. masa masak, tader pun taper.. kalo ada, dia ada rasa spesel sket..

kekanak: yer laa.. aku pun tau bukan seme girls mcm tu.. just my 3 cents opinions..

azil: wehhh.. tak sangka ko nak baca.. tak kisah ko nak baca, tapi just anggap ko sedang baca just another normal story..
trust in you heh..

~ mizzAmy ~ said...

~ bila baca yang Part 4 nih telah membuatkan ku teringat kan kejadian setahun yang lepas. erm...

siannya ur ex-gf dtg jauh2... :( ~

bendul said...

amy: hehhe.. ader kenangan jugak ker..? jgn la plak pasni setiap part membuatkan ko terkenang sesuatu plak..
hehehe..

biskutrajin said...

btw kan en benduL...en bendul mncari org lain even dh ade gf ( ex-gf dh la kn..hehe) sbb faktor msing2 jauh n jrg kontek ke?ke sbb faktor gf en bendul mengongkong semate2?
sy sgt takut faktor2 cenggitu...sgt2 takut ble jd kt diri sndiri...;(

antalya said...

sambil membaca sambil imagine..wahh cantiknya jepun ekeke

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger