My future begins.. (Part 3)

"assalamualaikum.."
"waalaikumsalam.."

org dalam rumah jawab, sapa aku tak tau..
then, aku nampak yana datang, sambil tersenyum..

"masuk la.."
"nah hadiah.. hepi besday.."
"mekasih.."

aku balas balik senyum yana..
balak dia masih lagi tak perasan kan aku,
pasal dia tgh ralit sembang dengan member dia..

aku ngan mael pegi ke ruang tamu, duduk kat sofa..
since aku sampai lambat, of course la aku yg kena hulur tgn bersalam kan..
aku bersalam ngan 2 org budak tu, masih tak tau yg mana satu balak yana..
sorang badan beso, gelap2 sket..
sorang lagi biasa jer, rambut jer panjang pakai cap..

mael jer yg sembang ngan budak ber2 tu..
aku keras sorang2 tgk tv..
belakang, belah kanan aku, aku perasan ada ramai bebudak dan 2-3 org dewasa..
family dia la tu kot..
ada pompuan sorang tu, dok tgk aku, sengih2 kat aku..

"mana yana nih.."
resah aku..

tak lama, yana datang dengan jag air dan 2 gelas..
yana pakai kebaya warna maroon..
wooww.. dah la lawo giler, my favourite colour plak tu..
korang tgk.. mana laa aku tak terpikat.. dia pun macam tau jer aku suka maroon.. mcm ada chemistry la plak kan..

"sat naa.. amik mee goreng sat.. minum la dulu.."
"mekasih.."

mael masih lagi bersembang..
aku cuit dia dan bisik,

"wehh.. mana satu balak yana..?"
"hat yg pakai cap rambut panjang tu.."
"ooo.."

aku tgk pada balak dia..
dia senyum jer kat aku..
so, aku pun balas jer la balik senyum tu..
then, antara aku ngan balak yana, masih tak sembang apa2 lagi..

then mael broke the ice..

"ni la bos aku.. dia nih mmg sempoi.. ngan bebudak satu kepala jaa.."

aku cubit mael, dan bisik kat dia..

"hang toksah dok gatai nak habaq aku keja engineer ka apa ka.. cakap aku member hang sudah.."
"aaa.. ok ok.. sori.."
jawab mael sambil tersenyum kelat.. sakit la tu..

yana datang bawak mee goreng..

"mai la makan.. yana yg buat ni.. haaa.. dia ni la yg slalu tolong kami lawan ngan kak S bodo tu.."
citer yana pada balak dia..

"oo.. ya kaa..? makasih laa.."
cakap balak dia sambil tersenyum..
dalam hati aku,
"hang dari tadi dok sengih2, tak reti nak cakap ka..? aku ni tetamu.. takkan aku yg nak byk bunyi kot.."

aku try nak suap mee dalam mulut..
tapi ntah pasal per, tak buleh nak telan..
pasal aku baru lepas marathon ker..?
pasal balak yana ada ker..?
pasal yana dok usha aku makan ker..?
so, aku balun ayo jer..

"layak ker aku sembang ngan yana skang nih..?"
fikir aku..
mael dok ralit sembang depa bertiga..
yana dok senyum ja dari tadi tgk aku..
kengkadang ada la bebudak tu datang mengacau..

"mael, jom balik jom.."
"looo.. nak balik dah..?"

aku tgk yana..
dgn tangan dia yg terselindung di sebalik meja,
dia buat isyarat macam suruh aku tunggu..

"tak pa la.. makan dah, minum dah.."
"hang nih.. aku tak puas lagi layan mee goreng, hang nak ajak aku balik..?"
"kalo macam tu, aku balik sorang.. takpun hang suruh yana bungkuih bagi kat hang.."
"aaa.. yer laa.. jom jom.."

aku perasan muka yana berubah..
muka kecewa.. yer la kot..
ni la first time waktu aku bersama dia selain dari kat kilang..

"balik dulu naa.. makasih bebyk.. makasih makcik naa.."
cakap aku sambil memandang mak yana..
mak dia senyum ja..

aku pun blah balik umah mael..
dalam ati rasa apa pun tak tau..
malam tu, aku kol yana balik..

"sori na.. balik awal tadi.."
"mmm.. org tak sudi dok umah kita.. nak wat camna.."
"alaa.. segan laa.. balak yana pun ada.. tak sonok plak dok lama2.."
"dia ok jaa.. bukan dia ada cakap apa2 pun lepas tu.."
"btoi ka yana buat mee goreng tu..?"
"ya la.. slalu mak yg buat.. tapi pasai azuri nak mai, yana la yg buat.. tak makan pun.."

isskkk.. majuk la plak..

"laaa.. mana nak tau.. tak pa laa.. nanti buat la lagi.. mmg saya teringin nak makan pun.. tapi smlm pasal pa ntah.."
"tgk laa.. kalo ada masa nanti yana buat lain.. malas sebenaqnya masak2 nih.."

waaa.. satu hint yg bagus..
at least aku tau ko tak suka masak,
so tader la aku nanti gedik2 nak mintak hang buat itu buat ini..

start dari pada hari tu, aku ngan yana saling bertukar2 sms..
kalo kat kilang, waktu rehat kami slalu lepak kat parking moto, sembang2..
dah jadik gosip la plak, aku ngan yana..
sampai pak guard pun buleh kepoh pasal aku ngan yana..
aku ngan yana tak sesuai laa..
aku keja tinggi, yana operator laa..

yerrr.. aku dok jepun lama sgt..
aku tak penah pedulik benda2 macam tu..
lantak la korang nak cakap apa pun..

kebetulan plak sepupu kak ipar aku, kamariah, tunggu result spm..
dok skali ngan kitorang.. dia minta keja kat kilang aku gak..
dia keja skali yana.. aku ingat tader la membawa kesan aper2 pada aku..

sampai satu masa, hubungan aku ngan yana jadi makin serius..
dalam sms, ntah macam mana,
dia panggil aku "kanda", aku panggil dia "dinda"..
serius sh*t.. aku nak termuntah siot bila kenang balik.. jom kita muntah sesama.. hahaha..

yana ada bagi aku gambo..
dia tangkap fotogenik..
tu la gambo pertama yg dia bagi kat aku,
dan aku ada simpan lagi gambo tu sampai sekarang..
ni dia gambo nyer.. dah buruk dah pun..
tapi still akan duduk dalam wallet aku sampai aku mati..


satu hari, aku kuar mengopi ngan abang aku..
sembang punya sembang, kuar citer pasal yana..

"lu kontek lagi ker ngan budak tu..?"
"hmm.. ada laa.."

rupanya sebelum2 nih, si kamariah tu citer semua apa yg berlaku kat kilang pada kak ipar aku..
kak ipar aku plak gi stori kat abang aku..

"lu dah declare ker ngan budak tu..?"
tanya abang aku dengan muka serius..

to be continued..

Wednesday, August 27, 2008

14 Comments:

Ayaq masak said...

fewitt muka anak mami siottt

Ceera said...

wahhhhh...

macam serius je abang ko tanya cam2, gila menakutkan.. siap lu lu lagik. hahaha...

cam best je, sambung2.. =P

lawa gile yana, patut la hang terpikat...

Kekanak Tokyo said...

Rambut gulung2 gitu.Ala-ala 名古屋女
Gitu~

Sambung-sambung~。

Dayu said...

cepat smbung!!!

lawa giler kak yana patutlah terpikat..

alah, even kita engineer,kita tetap manusia biasa. takde maknanya nak kata tak setaraf ke apa ke..asal kita bahagia sudah...

LayarLara Legendary Of Journey said...

perghhh leh buat buku ni... dah berenti buat keje.. pi sambung bloging...

~ mizzAmy ~ said...

~ cantik yana nih... patut la pun duk pulun ngorat. hehehehe....

cepat2, sambung citer. ~

A t i Q a h said...

Fuh..masuk2 blog dah sampai part 3. Jauh bebeno aku ketinggalan. Tapi aku baca semua gak. Hehe.

A`ah la, muka mcm anak mami sikit. Yana baca tak blog ni. Kalau dia baca, mesti terharu. Uu~~

Nurmala said...

kalau yana baca entry ni mesti terharu kan???huhu~~~

biskutrajin said...

wohoo...sambung2...cpt2...sambung2...eheh

lavender said...

uishhh cantikknye patotla en.bendol terpikattt...

bendul said...

to all:
thanks 4 commenting..
alaa.. jgn la puji yana lebih2.. aku plak yg termalu..
hahahah..
sambungan..? hohoho.. end of month ler.. ofis bz ngan inventory.. kalo ada masa aku update..

Pocket said...

loh!!
aku pun dok tak keruan kat johor sana pasal nak baca ko nyer cerita.
bendul!!
teruskan!! Heheheh

shafa said...

Mmg cantik ni bendul..anak mami tu.Mmg pun hang sanggup p umah dia. Bertuah sungguh hang ni..

antalya said...

ohoo si naufal byk ikut muka mak dia ek

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger