Jgn la buat aku macam nih..

Antara benda yg aku takut ialah panggilan waktu malam dan sms pada awal pagi..

Kenapa..?

Sebab org yg kol/sms aku antara pukul 12 tgh malam sampai 7 pagi hanya leader yg kerja shif malam..

Kenapa takut..?

Sebab diorang jarang kol/sms untuk tanya benda yg diorang tak pasti..
benda tak pasti diorang akan tinggalkan untuk aku konfirm esok paginya..
Diorang biasa kol/sms untuk bagitau defect yg terjadi kat production..

Dan itu lah yg aku takut..

Apa la yg takut sgt tu..?

Begini citer nyer..

Production aku guna high speed continuous stamping machine..
maximum speed untuk machine ni, 300spm (300 shot/minute)
slalu minimum jala pun 150spm..
average speed selalunyer 200spm..

cuba korang imagine kalo operator terlengah selama 15 minit..?
15 x 200 = 3,000 shot akan reject..

cuba korang imagine operator silap laminate material, and jalan machine the whole 8 hours shift..
average time jalan mesin lebih kurang 6 jam..
6 x 60 x 200 = 72,000 shot akan reject..

itu kalo cerita satu shot kuar barang 1 pcs..
how about 1 shot dapat 4 pcs..?

72,000 x 4 = 288,000 pcs..

part yg jalan kat production aku, paling murah RM0.01 and let's say kita calculate guna yg nih jer..

288,000 x 0.01 = RM2,880

itu baru part nyer.. ni belum cerita mould (acuan stamping) nyer lagi..
mould kitorang semer made in japan, import direct from japan..

kalau mould nipis, sekeping harga RM 1,500..
kalau plate mould, sekeping harga RM 3,000..
kalau mould satu set, RM 15,000..

pecah/rosak/mata pisau sumbing etc akan mengakibatkan kos yg tinggi dan amik masa untuk repair or order baru..

so, benda2 ni la yg aku takut nak dengo..

Ooo.. selalu sgt ker jadi..?

hmm.. depends.. kalo tgh sibuk giler2, mmg slalu la jadi benda2 nih..
takper, buleh paham jugak..
tapi yg aku tensen kalo tgh tak sibuk, buleh kejer rilek jer, buleh jadi jugak..

contoh:

12-August-2008 6:10am
SMS message : "A'kum slmt pgi sory mengganggu. saya nk bgi tau salmi jalan part a**s stamping terbalik sebanyak 47k."--> message dari supervisor

haaa..!!?? ko giler ker..? ko sebagai supervisor ko tak check line ker..?
pagi aku tanya, alasannyer,
"aku tak tau.. aku tgk2 dah reject 47k.."

alasan bangang.. ko tau dak hari ni vice MD dtg nak setel pasal increment bulan nih.. ko tak nak raya ker..?

12-August-2008 4:50pm
Phone : "azuri, nih nak habaq mould key**d s**m pisau dia kembang.. depa stamping atas joint material.. pastu depa tak sedaq, depa jalan dekat 20 ribu pcs jugak.."

adusss.. buleh heart attack aku..

so.. korang buleh tau dak pasal per aku tensen..?

Tuesday, August 12, 2008

12 Comments:

Ayaq masak said...

uhuhhuhu mmg bley sakit jiwa ooo~

shafa said...

nsb baik dh tgglkn dept prod..
bkn setakat sakit ati...sakit otak sume ada...
rs nk tengking2 jer sume org...
tp takpe skang aku keje goyang kaki jer...
xde dh prod...selamat....

bendul said...

ayaq: tau takper.. huhuhu.. kengkadang bos gertak nak suruh aku ganti.. huhuhu.. lagi tensen..

shafa: aku suka prod, tapi terpaksa la terima segala benda nih..
(alaa.. suka pun pasal bos kasik gaji byk.. lalalala..)

~ mizzAmy ~ said...

~ banyaknya defect sampai beribu2. yer la kan, sekali stamping mesti la banyak2 terus. kalo defect skit, kot nya la leh cover.

logik la leh tension pasal kerja. even bukan salah sendiri pun. ~

Nurmala Mazlan said...

mmg la tension..
sapa yg nak buat kerja salah kan?
tapi kita tetap jugak disalahkan sebab kita bukan bos..

wak!!!persal aku emo sangat nih

bendul said...

amy: operator silap, azuri kena marah.. leader silap, azuri kena marah.. supervisor silap, azuri kena marah.. azuri silap, azuri kena marah..
lalalala.. "bahagia" nyer aku..

nurmala: tunggu la 10 tahun lagi, aku jadi factory manager plak.. biar aku marah semer org.. hohohoho..
(tapi still akan kena marah dengan yg lebih atas..)

EpaL c0keLaT said...

Erk...aku tak paham keje nih :|

bendul said...

hoh.. welkom back..
tak paham..? hehehe.. nak join kompeni aku..? baru buleh paham..

antalya said...

u remind me of sumeone..
singgah blog sy amik award okehh

biskutrajin said...

ni ialah ketakutan sume org yg keje dlm production..hehehe

Dayu said...

huhu..org lain buat salah kita yg kena menjawab kan..

benda ni yang paling tak suka..kalau byk sgt org kat bawah ni kadang2 mcm leceh..tapi tak kan kita nak buat sendiri kan...

supervisor tu..gi bagi2 dia cukup2. tido ke?

bendul said...

antalya: someone..? huh..? saper..? george clooney..? brad pitt..? val kilmer..? hahahah..

biskut: yer betul.. sapa kejer jaga production, tapi tak takut benda2 macam nih, mmg dia habat laa..

dayu: tu la org kata, lagi tinggi duduk, lagi beso la tanggungjawab..
alaa.. lebih kurang macam superhero la.. ada superpower, so beso la tanggungjawab nak selamatkan dunia..
(iskk.. aku nih superhero kompeni aku ker..?)

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger