Orang atau..?

Semalam, sampai umah dalam kul 6 petang, nampak lori angkut brg depan rumah aku..
hmmm.. org pindah..

"b pi masuk umah dulu ngan naufal.. abg nak pi tolong org pindah.."
"aaa.. ok.."

masa aku pegi, tinggal satu jer lemari blom turun lori.. angkat sekejap sampai pintu, org lain sambung..
sembang2 ngan tuan rumah, ingatkan bujang, rupanya ada family, anak sorang gak..
aku pun kol yana..

"b, mai bwk naufal skali mai sini.. mai la kenai2 ngan kak nih.."
"alaa.. kena pegi ker..?"
"laaa.. kejap jer.. tunjuk muka, salam2 dah la.."
"aaa.. ok laa.."

then, yana datang bwk naufal.. kami semer semabng2 lebih kurang, yana balik ngan naufal, aku sambung sembang lagi ngan tuan rumah tu..

tetiba, ada mesej masuk..

"lamat lagi ka..? jom la kuaq pi makan.."

alamak, dah pukul 7.. satgi kul 7:45 nak tgk bola plak..
aku pun mintak diri, balik umah salin baju, then kuar ngan yana ngan naufal..

dalam keter..

"ok jugak yer org baru tadi.."
"aa.."
"abg tolong apa tadik..?"
"tader aper pun.. sampai tadi jer, sumer brg dah angkut dah.."
"laaa.. tak tolong apa laa..?"
"yer la.. at least kita gi sua muka, ada niat nak tolong.. org pun suka.."
"abih tu, org sebelah rumah kita nih, dulu masa kita pindah, dia tak datang tolong pun.. sua muka pun dak.."
"haaaa.. kalo b nak tau, tu la satu cara kita nak membezakan org.."
"tak paham.."
"yer laa.. mmg la benda remeh.. tapi tadi b pegi sembang ngan diorang, b lebih rasa mesra ngan yg mana, ngan org baru pindah ni ker, ngan org sebelah yg kita dah dok dekat 9 bulan tu..?"
"oooo.. paham paham.."

Friday, August 08, 2008

10 Comments:

Pocket said...

that is what they call as
'little detail that makes the different'
sesetengah orang memang tak reti bebenda tu, bagi diorang tak perlu,
tp bila dah tersepit... baru la nak dtg kasi salam, mintak tolong siramkan pokok diorang mase diorang gi jejalan...
hoh!!
ko bakar jer pokok rhu diorang tu bendul...
tte kenapa aku emo?

Rashid said...

hmm bagus & tahniah kerna amalkan kempen "jiran muafakat bawa berkat'.

Teringat satu ketika, jiran sebelah rumah melaung-laung ngan suara kuat. Aku terkejut kerana dilaungnya nama cikgu!! cikgu!!! - rupa-rupanya anak kecilnya tak sedar diri tak bergerak lansung (suaminya pergi kursus). Apalagi kerna terkejut & mau cepat - aku terus capai kunci kereta - bawa ke unit kecemasan. tak sedar ..aku hanya berkain pelikat & pakai baju pagoda jer... hehe hee

Nurmala Mazlan said...

tu la..
org sekarang ni kurang sikap kejiranan. Kalau dulu,anak2 jiran,macam anak2 kita jugak. boleh je nak tegur2. sekarang,kalau kita tegur anak jiran, silap2 kita bergaduh ngan mak dia..sekarang ni konsep kejiranan, lu lu punya hal. gua gua punya hal..

A t i Q a h said...

Ye ye. setuju.
skrg ni ramai orang tak kenal jiran sendiri. kadang2, senyum pun dah cukup baik dah.

Nurmala Mazlan said...

bendul,
sila ke blog saya.. ada sesuatu untukmu..hiks~~~

Nurmala Mazlan said...

bendul,
bg email awak
send ke nur_rosalinda@yahoo.com
blog saya skang utk invited reader jerk sbb ada org buat onar..uhuks~~

~ mizzAmy ~ said...

~ iskh, selama hidup menyewa nie. jarang sangat nak beramah mesra ngan jiran tetangga. tambah pulak, jiran2 semua dah berkeluarga. ada la jugak yg memang baik, kiranya kalo bulan posa tuh siap bg kuih lagik kat kami. bila nak pulangkan bekas tuh. punya tak tau nak balas aper. lawak seyh....

btw, i have changed my url to http://mizzamy.com ~

LayarLara Legendary Of Journey said...

dapat jiran ok memang best.. cuba ko dok sebelah rumah aku n berjiran ngan jiran aku.. pasti ko merana...

bendul said...

pocket: masalahnyer dia takder pokok rhu..!! haruskah aku memotong pokok betiknya yg bari tumbuh tak sampai semeter itu..?

cikgu rashid: time kasih cikgu.. cikgu pun bagus jugak pasal sanggup buat apa saja untuk jiran.. hehehe..

nurmala: kengkadang, anak2 rasa seronok nak berjiran.. mak bapak jer yg kureeengg..
memacam la alasan.. tader masa la, jaga status la.. ntah haper2..

bendul said...

atiqah: dapat senyum pun buleh kira bagus, pasal leh buat permulaan untuk menegur sapa.. ini kalo dah muncung macam muncung jet jer.. cemaner..

amy: at least kena input dalam kepala diorang yg kita nih wujud sekeliling diorang..
ok la jugak, buleh dapat2 kuih bulan poser.. iskk.. 3 minggu jer lagik..

layarlara: hahaha.. siannyer.. merana ker.. tak try gi berbuat2 baik..? tlg bagi makan kucing ker.. hohoho..

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger