Ikut sajer..

Somebody forwardkan kat aku e-mel, teknik2 untuk melalui hidup dengan lebih baik..

ada 10 teknik dalam e-mail tu.. mngkin ada byk lagi, tapi yg aku dapat 10 teknik tu jer.. so, mari kita tgk sejauh mana kita melalui hidup yg baik..

pasal ada 10, satu teknik aku kasik 10 markah dan akhir sekali kita akan dapat tau peratus perjalanan hidup baik kita..

1) Duduk diam selama 10 minit setiap hari
- hmm.. aku kurang paham sket apa yg dimaksudkan ngan duduk diam nih.. mungkin duduk bertafakur kot.. tapi kalo nak kira masa aku tgh blogging pun, aku dok diam gak.. mulut jer la.. tgn laju jer.. hmm.. let's say bertafakur laa..
hmmm.. jarang sgt aku bertafakur nih.. sebulan beberapa kali tu ada laa.. aku kasik diri aku 3 markah..

2) Lengkapkan ayat ini selepas bangun tidur setiap pagi.. "Matlamat aku hari ini ialah.."
- ohohoho.. jarang sgt2.. bangun jer tdo terus gi mandi jer.. maybe beberapa lama lepas tu baru la ada terpikir nak buat apa2.. tapi kalo panggil buat jugak, ayat aku akan jadi begini.. "Matlamat aku hari ini ialah menjadikan hari ini lebih baik dari semalam.." ok..? so, aku kasik diri aku sendiri 3 markah jugak..

3) Live with the 3 E's.. Energy, Enthusiasm, Empathy.. and 3 f's.. Faith, Family, Friends
- Energy : ada ada.. aku hari2 semangat giler.. jarang ada hari aku yg mandom..
Enthusiasm : ada jugak.. aku selalunya enjoy benda apa yg aku buat.. (baik atau
jahat.. heheheh..)
Empathy : hmm.. aku nih jenih baik ati.. tader jahat2 ngan orang..
Faith : pun sama.. jenih baik ati.. pecaaaaayer jer kat sesapa pun..
Family : tader yana..? tader naufal..? buleh giler idup aku..
yg ni byk sket.. aku kasik diri aku 9 markah..

4) Luangkan masa lebih dengan orang yg berumur 70 ke atas dan 6 tahun ke bawah
- iskkk.. mana nak carik org lebih 70 tahun nak buat kawan..? bebudak tu ada laa.. dok main ngan naufal jer ari2.. ok ler tu kot.. kalo nak perfect teknik nih, kena jadi penjaga rumah org tua dan guru tadika serentak.. iskk.. apa la yg tersembunyi kat teknik nih..
hmmm.. aku kasik 5 markah..

5) Lebihkan bermimpi semasa kita dalam keadaan sedar
- berangan buleh kira ker..? tak buleh kan.. aku nih plak jenih selalu impikan sesuatu, tapi usaha nak dapatkan kurengg.. so, aku kasik 4 markah..

6) Cuba membuatkan paling kurang 3 org tersenyum setiap hari
- haaaaa.. yang nih aku kasik diri aku 10 markah.. kurang2 pun yana, naufal ngan akira-san.. so, dah 3 kan.. actually ramai lagi.. tu belum aku post entry pasal mat ijan lagi.. lagi ramai org senyum, siap gelak2 lagi..
tapi aku rasa maksud teknik ni ialah bila kita senyumkan 3 org, automatik kita dah senyum 3 kali.. so, kita dah 3 kali lebih ceria dari org tu.. lagi byk kita buat org senyum, lagi ceria diri kita dan lebih ramai org yg jadi ceria..

7) Ingatlah, hidup ini umpama sekolah, kita belajar dan kita harus lepas semua ujian.. masalah yg datang cumalah sekadar salah satu sukatan pelajaran dan akan berakhir, di mana pengajaran yg kita dapat akan kekal selamanya..
- ini teknik ker nasihat nih.. tapi apa yg dia cakap tu betul la.. masalah beso mana pun kita ada, semua buleh setel.. and aku pegang satu benda dari dulu sampai sekarang, teruk mana masalah kita, org lain masalah lagi teruk dari kita.. so, problem kita tu nothing..
aku kasik aku 10 markah jugak..

8) Lebihkan senyum dan ketawa.. Ia akan menghalau semua unsur2 jahat dalam diri
- hahahahahha.. (kan dah gelak..) pasal aku terpikir org yg kena rasuk antu tu, dia ketawa mengilai2 gak, tapi unsur jahat tu takmo gi pun.. hahahah..
ni unsur negatif la nih kiranya.. negative thinking, masalah, bla bla bla.. semua tu buleh ilang dengan ketawa..
aku suka senyum dan ketawa.. aku tetap nak kasik 10 markah kat aku..

9) Hidup ini sentiasa tidak adil, tapi ia masih baik bagi kita
- nasihat lagi nih.. aku pun selalu rasa macam tu.. ader ker org yg puas ati ngan hidup dia, puas ati bila tgk org lain..? selalu rasa tak fair.. tapi aper2 hal bila pikir hidup nih tak fair, aku akan compare kan hidup aku ngan org lain yg teruk dari aku, so masa tu aku akan rasa hidup aku lebih baik dan aku akan bersyukur..
8 markah untuk aku.. (pasal slalu gak komplen hidup nih tak adil..)

10) Hayat kita terlalu pendek untuk kita menghabiskan masa membenci seseorang
- yep.. means, dah tader menda lain nak buat selain mengumpat.. ataupun jgn suka2 jer nak benci org, org benci kat kita, kita tak amik pedulik..
hmmm.. aku susah nak benci kat org.. kalo aku benci, putus kawan jer.. dalam hidup aku nih, aku tak akan benci org selagi dia tak kata dia benci kat aku atau perlakuannya menunjukkan dia benci kat aku..
org plak, nak benci kat aku lantak korang laa.. aku tak pernah cakap pun aku benci sesaper..
8 markah gak untuk teknik/nasihat nih..

so, total markah aku ialah 3+3+9+5+4+10+10+10+8+8= 70 markah..

hooo.. 70% jer aku nih menjalani hidup yg baik..

korang plak..?

Wednesday, July 30, 2008

11 Comments:

Ceera said...

kalau aku nie, mau dapat lulus gak nie, hahaha..

bendul said...

tapi kalo lulus cukup makan pun tak guna gak ceera.. ahahahah...

Tya ilyana said...

salam....man u hanya mencari publisti..tgk chelsea..diam2 sudey..bg chance..takpe2..we will have kaka soon..wowwwwwwwwwww

bendul said...

jgn jadik macam real madrid once upon a time dulu suda la.. star bersepah, tapi asyik kalah jer..
huhuhuhu..

~ mizzAmy ~ said...

~ amy nya lebih 2 jer dari en bendul. hahaha... tgh stress buat keje sambil duk pulun kira markah. hikhikhik...

yg rehat 10 min tuh kan, kalau org cina la. diorg akan amik masa 10 min utk tido @ berehat. tak nak ada sebarang gangguan pun. ala2 bertafakur la jugak. siap ade tuh, dia siap light off lagik lampu dlm office. sebab nya nak rehat 10 min punya pasal. lawak kan? ~

BENTARA said...

Nabi s.a.w. suruh ingat akan kematian.

shafa said...

Chelsea ke real madrid ke..apa ke aku tetap ngn Manchester United...

Nurmala Mazlan said...

100%
wakakaka

Rashid said...

tertarik dengan no 10.

kehidupan perlu diisi dengan sesuatu yang ada nilai. tak de faedahnya benci membenci ni. tak baik utk kesihatanpun. alangkah baiknya jika dunia ini didiami oleh manusia yang ada rasa & nilai kemanusiaan. Manusia berperikemanusian yang penuh dengan kasih sayang & hormat menghormati. Sayang pada semua. pada manusia dan alam. tentu indahkan?. kitapun rasa selamat ke mana jua.

Dunia pasti tersenyummmmm manja kepada kita semua...

bendul said...

bentara: btol tu.. kalo sentiasa ingat mati, hidup tak akan sia2..

shafa: man u fan gak..? cayalah.. nanti man u dtg mesia kita gi tgk plak..

nurmala: eheheh.. btoi ker..? jawapan muktamad..? takmo guna talian hayat..?

cikgu rashid: yer cikgu.. tak rugi pun sayang menyayangi antara satu sama lain.. tak kira la family, kawan atau sesapa sajer..
(tapi sayang ada level la.. silap level punya sayang kang bahana jugak..)

farah aminuddin said...

first time bc nih.. thanks for sharing..

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger