Alkisah...

korang noticed kan, yang aku nih lebih dikenali sebagai bendul.. ada dak yg terpikir mana dtgnyer bendul tu..?

hmmm.. panjang citernyer..

nama betul aku Azuri, nama glamer Azzurri yang mana membuatkan org ingat aku nih penyokong pasukan bolasepak Itali..
(well, actually i support Netherland team.. go orange..!!)

but why bendul..?
macam nih ceritanyer..

lepas 1995 SPM, aku apply memacam university untuk further study..
even aku dah lepas test dan confirm dapat masuk untuk degree kejuruteraan kajiterbang kat akademi tentera malaysia (ATMA)..
tapi beberapa hari lepas aku balik test ATMA tu, aku dapat telegram panggil interview JPA untuk gi jepun.. dan interview aku tu esok harinyer..

parent aku tanya aku nak gi ker dak interview JPA tu..
aku lak rasa macam malas jer pasal dah konpom dapat ATMA tu and still terbayang2 pangkat leftenan muda yg bakal aku dapat lepas abih 3 taun study..

nak jadi cerita, tetiba jer keluar dari mulut aku nih,
"jom le pegi mak.. org dah panggil, pegi jer la.."

so, malam tu jugak kitorang berangkat ke kl, tdo umah makcik aku kat sentul..

actually, aku dan beberapa budak lagi yg interview ari tu adalah antara budak2 yg tertinggal dari list masa JPA buat interview ikut negeri.. so, kitorang kena gi interview kat JPA headquarter terus..

yang interview aku ialah En. Tajuddin Don, masa tu dia yg jaga kebajikan bebudak mesia kat jepun.. dua soalan dia yg masih aku ingat,
- "org jepun ni lawa2.. kalo diorang ajak awak kawin, awak nak buat macam mana..?"
aku jawab : "taknak.. saya nak kawin ngan org melayu jugak.. org melayu lagi lawa.."

- "berapa peratus keinginan awak nak belajar ke jepun nih..?"
aku jawab : "100%.."


the next 2 weeks aku dah kena daftar ATMA, dan tak sampai seminggu lepas interview tu, aku dapat another telegram mengatakan aku dapat masuk RPKJ (rancangan persedian khas jepun or rancangan pemulihan kanak2 jahat) kat UM..
so, aku reject ATMA n aku daftar masuk AAJ (ambang asuhan jepun) untuk RPKJ.. (padahal memula nak jadi askar.. ntah haper2 ntah..)

tu mukadimah, ni baru stat citer..

masuk aaj semer sekali dalam 180 org.. ada 5 kolej.. aku ngan brapa belas org lagi dok 5th kolej, termasuklah pocket.. minggu pertama ok, kitorang layan jer, happy giler..

masuk minggu kedua, kitorang kena ragging ngan senior taun 2.. giler seksa tak ingat masa tu.. takut giler ngan senior, apa diorang suruh buat semua kami buat.. ada la jugak yg melawan.. tapi nak jadik cerita, pasal takut kena ragging teruk2 nyer pasal, aku ikut jer apa senior suruh aku buat.. apa yg aku kena buat, takyah citer la.. aper2 hal, senior suruh jer, aku buat..

dalam pada masa kena ragging tu, kitorang akan diberikan nama baru, ikut tradisi rpkj.. so, setiap org diberikan nama mengikut peribadi memasing or ikut suka ati senior tu lah..

dan masa tu pun tiba..

masa tu aku as junior sorang jer bersama2 beberapa senior dalam satu bilik.. lepas kena buat itu dan ini, ada sorang senior tu cakap..

weehh.. aku suka la kat hang nih.. apa kami suruh buat, hang buat dengan rela ati jaa.. dah la hang nih lawak.. aku panggil hang mr. bean laa.. yaaaa.. mr. bean.."

tetiba ada lak sorang mencelah..

"jangan..! mr. bean terlalu famous n glamer.. nanti hang belagak.. apa kata kami panggil hang BENDUL jaa.. yaaa.. BENDUL.."

then sebulat suara bersetuju memanggil aku bendul dan bermulalah hidup aku ngan nama baru tu..

2 tahun kat aaj, 6 tahun kat jepun, nak masuk tahun ke 5 aku balik dari jepun, bebudak rpkj masih memanggil aku bendul.. memula mmg aku kisah sket, nama tak berapa menarik.. tapi nak compare ngan member2 aku yg lain, lagi teruk2 nama diorang.. so, aku redha jer la ngan nama tu..

nak kata suka, tak la suka sesangat.. tapi, hmmm... tak tau nak describe cemaner perasaan ada nama or kena panggil ngan nama tu..

taper laaa.. aper2 hal, sukati kat korang nak panggil aku aper.. azuri pun boleh, bendul pun boleh.. jgn lain daripada tu sudah.. at least aku ada nama..

to pocket..
care to share some of your story too..? hehehehe..

Tuesday, July 22, 2008

16 Comments:

Ceera said...

oh, gitu ke kisahnye.. baru la ku tau... bendul pun bendul la.. asal ado nama glemer, hehehehe...

Ayaq masak said...

tapi aku panggil ko bend. (poket pronounce it as bendI. bukan salah aku aaa)

:P

d'frinksh said...

dak aaj ade ragging2 eh??
takutnye...
5th kolej lak tuh
byk budak palapessssss

i kt 8th...hehehe

Kekanak Tokyo said...

pehtu masa ko kat jepun bebudak jepun panggil hang apa?

bendoru?heheheh...

bendorusama...

bendul said...

ceera: kan kan kan.. pernah masuk tv plak tu.. (alaa.. lawak bodoh tiru mr. bean tu laa..)

ayaq: bend ok, bendi tak ok.. pasal bendi tader kene mengene ngan hidup aku.. sila hentikan..

d'frinksh: alaa.. ragging nih zaman aku muda2 dulu.. skang nih dah tader dah rasanya.. penakut dah diorang nih..
iskk.. still kolej palapes ker 5th tuh..

kekanak: hahaha.. lawaknyer.. tader laa.. nihonjin tak panggil aku bendul.. buruk beno bunyik bendoru tu.. derang panggil azuri laa..

~ mizzAmy ~ said...

~ owhh okeyh.. pernah gak terlintas apa kaitan gmbr mr bean ngan nama bendul tuh. rupanya ada kisah disebaliknya. ~

Pocket said...

aku plak,
tak la seinteresting ko...
ado satu senior ni namo dia 'NoName' panggil ke satu bilik, n dia buka kamus, randomly bukak... dan
'Apocalypse!!' huh.. macho nya nama...
'Black!!' tp ko puteh... tak leh tak leh...
'Bundle!' haaa... yg ni ok lah, cam baju bundle gitu haaa... okeh okeh...

kekadang terasa cam jd twin ko plak...
bandel-bendul
oooiiihhhh!!!

A t i Q a h said...

Er..aku teringat cerita lawak dulu2. Ada kan..yang mr bean versi malaysia. Bendul la tajuk dia.

bendul said...

amy: yaaa.. itu la kaitannya.. sesuatu yg terjadi itu, terjadi dgn sebab tersendiri.. dan aku jadi bendul nih sebab tu laa..

pocket: wwwooo.. camtu ker..? aku pun baru tau.. hahaha..
twin..? aku pun pernah rasa macam tu.. tapi tidakkk.. tidak mungkin aku twin ko..

atiqah: ada ada.. mmg ada.. pasal ada citer tu la nama aku jadik bendul.. kalo dak maybe mr. bean ker, nicholas cage ker, james hetfield ker.. la la la la la..

antalya said...

sy suka nama bendul ni..unik. ohoo ingatkan pocket tu pon nama gelaran dia rupanya bundle ye.

Dayu said...

ok pe..glamer pe nama tu..

huhu..bestnya lepas spm dpt mcm2 offer, meanrik lak tu..

belajar kat jepun bestnya..bleh nanyi lagu jepun?*harus la boleh kan

Tya ilyana said...

helloo..im blog hoppinggg

Rashid said...

okey!!! terjawab juga akhirnya ttg makna bendul!! hmm hmm ada ada jer kisah sebaliknya.

green apple said...

ala, balik-balik jumpa blogger yang study kat jepun.

MENYAMPAH!!!!!!!!!!

ngahahahahhaa

bendul said...

antalya: hahaha.. suka ker..? mesti citer bendul tu pun ko suka jugak kan..

dayu: tak la glamer mana.. gitu2 jer..
dulu lepas spm, dapat result biasa pun senang dapat offer.. skang nih, tader 7-8 A, sori laa..
lagu jepun.. uisshh.. peberet peberet..

ilyana: thanks for hopping in.. dtg ler lagi..

cikgu rashid: actually post nih khas untuk cikgu.. pasal nampak yg cikgu macam wonder kenapa nama saya leh jadik bendul..

g. apple: hahahahha.. nasib ko laaa.. bebudak grad jepun merata dah kat mesia skang nih..

BasH said...

hehhehe menarik gak cara mendapat nama gelaan tu bro...sy neh xpenah lak ada nama gelaran..hehe

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger