Antara hujan dan air mata..?

Tadi tghari hujan lebat sgt..
Tgh dok layan perasaan masa tu, tetiba teringat sesuatu perkara..
Perkara yang mungkin simple, tapi memerlukan penjelasan..
Adakah aku sorang jer yang terpikir benda nih..
Mungkin tidak..
Tapi kenapa tader pernah aku dengar pasal perkara nih di mana2..?

Kenyataan aku di bawah, mungkin nampak bodoh..
Tapi, siapa boleh beri penjelasan..?

Apa yang aku nak persoalkan ialah pasal hujan dan demam/pening kepala..

"jangan main hujan, nanti demam.."
"aku pening kepala laa.. kena hujan tadik.."

selalu kita cakap atau kita dengar kan.. tapi, betul ker..?
pasal aku pikirkan :

1) hujan adalah salah satu dari 7 jenis air mutlak yang dibenarkan untuk bersuci..
- kalo hujan tu memudaratkan, boleh ker kita bersuci dengan air yg memudaratkan..?
- ada dak orang yg demam atau pening lepas amik wudhuk or bersuci ngan air hujan..?

2) setau aku, salji pun macam hujan gak, cuma dia beku di pertengahan jalan..
- kenapa dulu aku main salji tak demam or pening pun..? siap benam kepala lagi dalam salji tu.. (pocket, ko cemaner plak..?)

3) air hujan tercemar ngan bahan2 kimia menyebabkan kita sakit kalau kena hujan..
- then back tu no 1 la kan..
- semua tempat ker dalam malaysia nih hujannya tercemar..?

4) "ikut orang jugak, ada yang tahan kena hujan, ada yang tak tahan.."
- haaa..!? then bukan salah hujan ler plak kan..? salah org yang tak tahan tu kan..?

sila beri pandangan anda.. sekian..

Thursday, July 17, 2008

15 Comments:

Ayaq masak said...

bagi aku ikut orang la.. ada yang tak tahan.. kawan aku asal kena hujan lebat ja esok musti sesema pastu demam huhuhu... bukan la salah ujan.. ujan inesen. huhu.

bendul said...

hoh.. tekejut aku.. tak sampai 5 minit aku post, dah ada komen.. bagi ler salam dulu.. hohho..
so, kira hujan tak salah la kan kan kan..

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

salam...macam-macam penyakit boleh jadi kalu kena ujan, macam member baik akak tu takut kena hujan nanti rambut x cantik coz dah kena air bukan sebab takut deman

bendul said...

thanks for visiting..
hahaha.. kalo rambut jadi tak cantik kena hujan tu penyakit lain kak..
(saya pun take-care-hair-style type jugak..)

Pocket said...

Bagi pocket,
hujan yg awal tu memang toksik,
kalau kena ujan yg awal tu, memang pening pasal contamination.
tp bila ujan dah lama ok jer,

why does kawan ayaq demam selsema pas ujan lebat?
Hyper thermia kot

Ceera said...

erm. Bagi saya plak kan.. mungkin ada sesetengah orang yang terkejut tetiba kepala dia kena air... dats y dia pening, hik hik hik...

A t i Q a h said...

Hujan asalnya memang suci. Tapi sebab pencemaran, dah jadi memudaratkan pulak.

Uih..lamanya tak main hujan. Rindu plak zaman kecik2 dulu. Hu hu.

bendul said...

pocket: kalo camtu kesian pulak yer kalo tpt tu hujan dia jenis sekejap2 jer..
kawan ayaq tu alergic hujan kot.. ahahaha..

ceera: ooo.. terkejut yer.. org2 macam tu kena panggil dia selalu tgk awan.. supaya dia tak terkejut.. ada yg melatah dak pasal terkejut kena hujan ceera..?

atiqah: tu yg jadi musykil tu.. buleh ker bwk bersuci ngan air hujan tu lagik..
dulu masa kecik2, kalo hujan lebat kitorang slalu guling2 atas rumput dpn rumah pasal air hujan bertakung.. mak bapak tukang tgk jer..

yankiut said...

setuju ngan pocket..kena ujan yg awal tuh cam manyak toksik jer..
kena ujan nanti maskara cair..kena pakai waterproof maskara la plak..nanti nak wuduk susah..hhehe

bendul said...

oo oo oo.. aper kabo kome..?
pasal ko pun stuju ngan pocket, aku kira stuju la jugak.. so, aku akan hindarkan hujan awal..
maskara cair..? pagi gi kejer maskara 15 minit.. lepas zohor, maskara lagi 15 minit.. lepas asar lagi 15 minit.. isskk.. hujan benti lama dah yan oiii..

antalya said...

byk sangat kimia terapung di udara. bila bercampur dgn ujan kena kat kepala terus pening. sy antara yg alah dgn hujan. uhuu lembikk

bendul said...

yer yer.. dunia sekarang dah makin teruk.. org sekarang dah tak pentingkan lagi cuaca2 nih.. apatah lagi nak memikirkan hal org yg bakal sakit bila kena hujan.. huhuhu..

~ mizzAmy ~ said...

~ dalam air hujan kan ada bahan2 toksid. tapi, kenapa air hujan dikategorikan dlm air yg suci? erm, ada kemusykilan di situ. maybe perubahan zaman yg membuatkan air hujan dah tercemar.

my fren kat sabah, terpaksa mandi guna air hujan. minum pun.. sangat kesian dengan dier. apa boleh buat, dah terikat dengan gov. huhuhu... ~

~ mizzAmy ~ said...

~ lupa plak, my url ada kat sini. so, i'll link u back. :) ~

bendul said...

huhu.. kesian kat kawan ko tuh.. tu cabaran dia.. tapi dia ada komplen demam2 or pening2 ker..?
dah la tiap2 ari berujan..takper, dok sana elaun byk.. hehehe..

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger