I forgive u..

Last Saturday,
another hell of a day for me..
(cakap melayu ler senang..)

ari tu,
aku ngan yana, ngan nopal, ngan mak yana, ngan shifa (anak pijan),
gi umah umah kak kat bm..
citer nyer bermula masa balik tu,
lepas amik tiket tol kat juru..

masuk gear 3,
yana tegur ada bunyi pelik kata dia..
aku kata bunyi jalan tak rata tu..
beberapa puluh meter lepas aku cakap tu,
lagi kuat bunyi nyer..
dan sah, tayar keta aku pancit..

benti la kat tepi tu,
usha sat, looooorrrrrr......
pecah berderai taya aku..
tools lak, serasa aku mmg takder..
cuma ada taya spare jer, yang tak tau ada angin ker dak..

aper2 hal,
call "satu - lapan ratus - lapan lapan kosong - kosong kosong kosong",
(sila nyanyi ikut nada dan lagu yang telah ditetapkan..)
dia suruh tunggu kejap,
dan aku pun mmg ingat kejap pasal dekat jer ngan tol juru yang beso tu..

masa tu pukul 4 petang..
panas.. naufal mula merengek2..
yana pun membebel2 bila naufal merengek2..
aku dok luar keter,
pasal takmo terlibat ngan perbalahan antara naufal ngan yana..
hehehe..

usha lalu lintas highway tu,
nampak laju jugak keter2 nih..

lama2, makin pelan..
tgk kat depan tu,
tetiba jalan jadi jem..
makin lama makin teruk..
iskkk.. ada eksiden la tu..
traffic boleh kata lansung tak jalan..
maka, secara otomatik,
kami jadi perhatian petang tu..

jam dah pukul 5..
sejam dah tunggu,
plus ronda tak datang2 lagik..
tepon lagi sekali..
dia kata plus ronda terpaksa gi tolong eksiden yang kat depan tu dulu..
dia suruh aku bersabo..
iskkk..
aku leh bersabo tunggu plus ronda..
tapi aku takleh sabo tgk diorang dalam kereta tu panas..

so, aku pun suruh yana kol abang dia datang amik..
dalam kul 545, abang dia sampai..
rupanya eksiden sebelah sana,
bukan sebelah sini..
yang jem sebelah sini tadi pasal semua orang bodoh2 belaka..
eksiden belah sana, pegi slow keta sampai jalan jadik jem..

lepas yana ngan nopal semer balik,
tunggu la aku keseorangan..
aper2 hal, dah pesan kat abang yana suh bawak taya spare datang pulak lepas tu..
masa tadi datang taya takleh bukak,
ketat yang amat..
suh dia datang bawak kelengkapan semer..

sampai pukul 630,
jalan dok jem lagi..
aku dah mula membebel sorang2..
marah pada org yang eksiden tu..
dah la potong trip..
aku yang panggil plus ronda dulu..
kalo ko tak eksiden, dah lama dah aku leh balik..
yang plus ronda plak,
ada satu keter jer ker..?
takkan semer pegi tolong eksiden kot..?

nak jadi cerita,
pukul 730 baru la plus ronda datang..
nak marah pun tak der mood dah..
layan jer laa..
marah2 kang, diorang blah begitu sajer nanti,
lagi jadi susah..
still aku terpaksa pam taya spare aku,
sambil pakcik tu tolong bukak kan taya aku yg pecah tu..

tanya la jugak ngan pakcik plus ronda tu,
apa yg eksiden teruk sangat tu..?
dia kata eksiden 4 bijik..
mati sorang, chinese naik viva..

errrkkk..!!?? mati..!!??

lepas dah siap tukar tayar seme,
salam2 lebih kurang,
aku gerak balik..
jalan dah tak jem dah..

tetiba aku jadik kesian kat org yg eksiden tu..
dah la aku maki2 dia tadi pasal potong trip aku..
pikir2 balik..
aku,
tunggu 3 jam suku,
keter aku leh jalan balik,
aku sendiri yang drive keter aku,
dan aku dapat jumpa yana n naufal balik..
dia plak,
eksiden jer terus plus ronda datang,
keter dia hancur remuk..
ambulan drivekan dia ke hospital..
dan dia dah tak dapat jumpa dah family dia..

seteruk mana keadaan kita,
ada yang lagi teruk..
tak payah la nak maki2,
nak bebal2 bila kena timpa musibah..
orang lain punya musibah beratus2 kali ganda,
siap tak sempat nak maki2 n bebal2 lagi,
pasal dah putus nyawa..

alhamdulillah, syukur....


kepada mangsa, (wherever you are..)
maafkan saya sebab marah2 kat anda..
saya tak tahu kata nak jadi macam tu kat anda..
jgn hantui saya lepas ni yek..

and to plus ronda,
need some improvement..?
nasib anda baik pasal saya tunggu 3 jam setengah pun,
saya tak komplen kat surat khabo..
orang lain, saya tak tahu..

Tuesday, April 07, 2009

3 Comments:

Tny said...

Orang yang penyabar memang camni... banyak dugaan.. sabar lah bro ;)

Sibbaik.. akhirnya sampai gak plus peronda.. dan dapat tahu berita tu.. klo idak.. asyik dok maki sengsorang lah gamaknya.. :D

Kekanak Tokyo said...

jikan douri betui mereka..huhu~

*SiRibenMerah said...

sabar bro.. sabar..
but do trust me, lately neh I'm facing something yg terrible ngan lalu lintas.. eksiden depan mata.. kete rosak.. hurmmmmmmm.. mengerikan n menakutkan.. lepas neh kne lebey berhati2.. aduhaiiiii~

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger