My future begins.. (Part 6)

"mak.. nak bagi tau.. li dah break ngan d**a.."

unexpected, mak aku balas balik, marah..

"dah tu, kamu pegi kawan dengan operator..?"
"bukan operator, qc inspector.."
"sama la tu.."

aku pelik.. kenapa mak aku seolah2 tau cerita aku dengan yana..
ni mesti abang aku punya pasal..
mesti dia dah story semua ngan parent aku..

mak aku sambung lagi..

"kamu nih pasal aper..? kamu break ngan awek kamu, kamu pegi kawan dengan operator..? kamu udah ilang akal ker..? kamu tu engineer, dia tu operator.. tu skandal nama nya.."
"skandal aper nyer pulak..? apa salah ker kawan dengan operator..?"

bapak aku pun ikut topap sama..

"mana buleh.. kamu tu executive, kamu couple pulak dengan org bawah kamu.. salah kamu tau dak.."
"kat mana plak salah..? li dah konpem ngan admin, even kalo li kawin ngan budak tu skali pun, admin kata tak salah.."
"pasal apa pulak tak salah.. sama la macam cikgu skolah pegi couple dengan tukang kebun.."
"itu keja kerajaan.. li keja kompeni.. dah management kata tak salah.."
"kamu ni, mak kata kamu bodoh kang.. kan ker nabi muhammad pun kata kena cari pasangan yang se-khufu.. kamu tak belajo agama ker..?"

pasal agama ker, pasal mak ngan bapak malu..?
malu pasal anak sendiri berkawan ngan org lepasan SPM..
aku dah malas nak jawab macam2 dah..
kuat mana jawapan aku, mesti diorang tak terima punya..
so, aku amik keputusan untuk diam jer..

"awek kamu tu pun kamu dah kawan lama.. nampak macam kome berdua ok jer, so mak bapak restu jer la hubungan kome.. dah la dia bakal doktor pulak tu.. kamu tak pikio ke masa depan kamu..? anak2 kamu nanti macam mana..?"

ok..? pasal aku tak bercerita jer wehh..
6 tahun kawan pun break dah berapa kali dah..

"kamu tak pikio ker nanti, anak kamu minum susu aper, pakai baju aper, pendidikan dia macam mana.. kamu ingat org2 macam tu buleh jaga anak kamu macam org lain jaga..?"
"kamu tak malu ker org kata kamu nih kawin ngan orang kejer kilang jer..?"

aku tersentak dengan kata2 mak bapak aku..
aku tak sangka kata2 itu buleh keluar dari mak bapak aku..
bagi aku, diorang tak sepatutnya merendahkan org lain dengan kata2 macam tu..

aku sgt marah..
membuatkan hati aku lebih kuat untuk terus bersama dengan yana..
hinakah yana di mata mak bapak aku..?

"kamu jangan ler bagi malu mak bapak.. kamu tak pikio ker orang mengata nanti.. kamu tu belajo tinggi2.. ker kamu tu yang tak tau malu..? itu ler.. bercampo lagi ngan budak2 kilang.. ntah budak tak tentu mana hala nya la yg kamu dok berkawan.. tu yang kamu jadi macam ni nih.."
"sudah ler.. rasa menyesal pun ada hanto kamu belajo tinggi2.. benda2 macam ni pun kamu tak buleh pikio.. ingatkan kamu ada akal.."

kali ini, kata2 mak bapak aku seperti petir memanah hati aku..
"sampainya hati.."
perasaan aku marah bercampur sedih..
aku nekad..
aku tidak akan berubah fikiran..
apa nak jadi, jadi lah..

"mak, bapak.. li mintak maaf.."

aku keluar dari bilik mak bapak aku..
itu jer yang mampu aku katakan..
tak guna aku berlawan cakap dengan diorang..
seteguh mana usul aku, pasti dipatahkan diorang..

esok nya, aku nak balik ke penang..
aku bersalam dengan semua orang..
bapak aku takder, kerja..
biasanya mak ialah org yg terakhir aku salam..

tapi kali ini salam aku dengan mak tak sama macam selalu..
mak tak menyua tangan nya pada aku..
aku amik tangan mak dan cium tangan nya..
mak lansung tak menarik tubuh aku untuk dipeluk..
badan mak keras..
matanya tidak memandang aku..
aku memeluk mak sambil menangis..

"mak.. li mintak ampun mintak maaf mak.."

mak aku tak memberi jawapan..
aku leraikan pelukan aku..
mak seperti tak pedulik dengan aku..
aku terbayang neraka menanti aku di akhirat nanti..
"derhaka kah aku..?"

dengan langkah lemah, aku masuk kereta..
macam2 benda bermain dalam fikiran aku..
.
.
.
.
aku telah pun berpindah ke sebelah rumah abang aku..
aku duduk ngan adik lelaki aku..
takkan nak dok lama2 plak ngan abg aku, dia dah ada family dia..

satu malam, abang aku datang rumah aku, layan ps2..
adik aku tader kat umah..

"lu citer kat mak ker semer citer gua..?"
"hmm.. naper..?"
"tader laa.. lu nak citer pasal per..? gua kena marah teruk ngan mak.."
"kalo gua tak citer pun, diorang marah jugak kan..?"

betul jugak..

"tader laa.. salah ker gua nak kawan ngan budak tu..? budak tu baik jer.. mmg la education dia tak tinggi.. tapi bagi gua, bukan education yang menjamin kebahagiaan rumah tangga gua nanti.. lu pun tau kan.."
"gua tau.. tapi lu kena baca jugak mak ngan bapak nak apa.. lu kena pikio pasal diorang jugak.."
"tapi jangan la sampai cakap menghina orang.. mana diorang tau budak2 kilang tu semer jahat..? ada diorang nampak..? kengkadang perangai cikgu2 lagi teruk.."
sindir aku..
(fyi, mak, bapak, abang, kakak, adik aku semer cikgu.. aku jer kejer kilang..)

abang aku plak macam naik marah..

"li pikio ler.. dalam family kita lu antara anak yang diorang bangga.. mesti la diorang mengharap yang lebih dari lu.. ini tak, lu buat macam nih diorang kecewa la.."
"habih tu, gua takder hak nak buat keputusan sendirik..?"

tiba2..

"lu nih bangang la..!! sukati lu la.. lu tau dak.. sejak lu kata lu taknak balik dari jepun dulu, lu kata lu nak sambung belajo, semer orang ingat lu dah lupa family.. selama ni lu susah, sapa yang support lu..? bukan family ker..? kalo macam ni la lu punya keputusan, lu buleh berambus..!!"
bentak abang aku,
sambil berjalan menuju ke pintu..

aku terus berlari menuju abang aku..
aku peluk abang aku dari belakang sambil menangis dan meraung..

"gua mintak maaf.. gua tak lupa family.. gua tak pernah lupa family.. tolong la jgn buat gua macam ni.."
rayu aku..

sambil melepaskan pelukan aku,
"lu gi mintak maap ngan mak, bukan ngan gua.."

malam tu, aku menangis semahu2 aku..
aku meraung sepuas2 hati aku..
aku terasa yang family aku dah buang aku..
aku tak tau nak mengadu dengan sapa lagi..
aku pun tak tahu apa yang harus aku lakukan..

tetiba ada mesej masuk..

"abang.. baby dah break ngan ex-balak baby..
tader saper dah yang buleh menghalang cinta kita.."


mesej yana membuatkan aku menangis lagi kuat..
aku merasakan seperti ada 2 buah gunung yang jatuh ke atas kepala aku..
aku harus alihkan satu gunung dahulu,
sebelum aku alihkan gunung yang lagi satu..

aku kena cakap dengan yana..
aku terpaksa..
aku tepon yana..

"helo abang.."
"b.."
"abang..? abang kenapa..? abang nangis ka..? pasai pa..?"
"b.. abang mintak maap b.."
"kenapa abang..? jgn la macam nih.."

aku tak sampai hati nak cakap kat yana..
aku terlalu sayangkan dia..
akhirnya..

"b.."
"iyer.. kenapa abang..?"
"b janji jangan tinggalkan abang naa.."

to be continued..

Saturday, September 06, 2008

19 Comments:

[[•­»Mrs.TaliKasut«­•]] said...

adusss
cite hg btul2 menusuk jiwa..
bergenang air mata aku..

Ayaq masak said...

uuu sodihnya. *sobs*

ko kena blanja aku makan sebab ko dah wat aku nangis. waa.

Ceera said...

tragis weiiiiiiii citer ko..

mesti ko tak sangka mak pak ko akan cakap cam2 kan.. hurm.. tu la susah bila makpak masuk campur dalam urusan sapa pasangan kita..

ok, sambung2...

Nurmala said...

sedih siot..
cam tgk telenovela pulak..
huhu~~~
erm..to tell the truth, aku pun pernah alami apa yg kau rasa. Bila parent aku tak suka ngan ex-bf aku dulu. Lagi diorg bantah, lagi la aku nak juangkan cinta kami konon-kononnya..wakakaka!!!

atiqah said...

terharu terharu. huhuhuhu.

pehh..cam citer novel la bro.
pas habis ni, kau buku kan yeh.

Pocket said...
This comment has been removed by the author.
sepet a.k.a zack_u said...

sedey...
wawawawawa...
tabah btol la dugaan ni...
huhuhu!!

Mommy Lily said...

isk isk isk

*sapu air mato*

peej said...

hello first time dtg cini..
dpt link dpd ceera..hope u don;t mind that i link ur blog..

nway.best blog nih..
akan make sure dtg di hari2 akan dtg..

mmg best la kisah cinta ni..bole buat drama..

Ayong said...

giler tragis gak citer bro ni..waaaaa!!!

antalya said...

uhuu dah mula part2 sedih. mak bapak xrestu..besar halangannya tu

$h@$h@ said...

hi...dulu study kat nihon gak ke?..dai mana?..budak RPKJ ek?..issk...sorry byk tanya lak...tah2 awak ni sempai kite....yoroshikune~

biskutrajin said...

cousin sy operator kawen ngn engineer xde pape pon...orait je..tp 2 hak masing2 kan...hmmmm...tp sy tumpang cedey...;(

~ mizzAmy ~ said...

~ no wonder la ur parents pertikaikan sangat. depa 2 cikgu. tapi, jodoh2 nih tak kira pangkat,darjat, education.

my bestfren pun alami benda yg sama. dia lecturer, dah nak buat PHD dah pun. her bf plak STPM jer. tapi, sebab nak buktikan kat parents. dia suh bf dia cari kerja yg gaji tinggi lagik dari dia. n now, mamat tuh gaji lagik tinggi dah dari my fren. ~

cendawanintim said...

salam kenal2...

bila parents masuk campur lam urusan hubungan nih susah kan..teringat zaman berchenta dulu..**tetiba**

saya link buleh??

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

hadoiiiii...
tabah lg watashi yg baca sampai part 6 ni
sila bg watahsi hadiah bendul
ahahahaha

salam kenal

iNi DunIakU said...

ermm..
cedeynyer..

banyk bonau dugaan.. uwaaaa...

xsheka cite telenovela cedey2..

juelee said...

huhuhu sedey giler kesah chenta ko nieyyy.....seb bek kawen gak akhirnyerrr..

Anonymous said...

erm..sadisla,cm nak nangis bc..leh wat novel ni..wuwuwuwuwu~

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger