My future begins (Part 5)

aku bukak pintu..

there's my awek standing, in the morning spring cold,
with tears in her eyes..

"laaa.. apa hal plak nih..?"
"u nak break ngan i ker..?"

iskk.. selalu macam nih..
bila aku mintak break la baru ko nak appreciate aku..
kalo dak, ko buat suka ati ko jer..

"ida tau dak nak dtg nih..?"
awek aku geleng kepala, masih menangis..
kesian la plak..

aku amik phone, call ida (junior aku merangkap best friend awek aku)..
"halo.. ida, ko ada kat umah kan..? awek aku datang.. satgi tumpang umah ko aa.."

"jom, i antar u rumah ida.."
"taknak.."
"abih tu..? takkan nak masuk umah i kot..?"
awek aku diam..

"dah.. letak beg tu.. jom ikut i.."
aku bawak dia gi tepi laut belakang umah aku..
kitorang duduk atas tembok penghalang tsunami, menghadap laut..
dua2 diam, tak cakap sepatah pun..
awek aku complete ngan kasut, baju sejuk semer..
aku pakai selipar, suar pendek, ngan t-shirt lengan panjang jer..
suhu lebih kurang belas2 darjah jer, ngan angin lagi..
giler sejuk..
tapi hati panas punya pasal,
aku tak terasa sgt sejuk hari tu..

"datang naik apa..?"
"train.."
"bertolak kul brapa..?"
"10 lebih.."
"sori la malam tadi.."
"betul ker u nak break ngan i..?"
"yes.. i meant it.."
"tapi kenapa..? i tak buat salah apa pun.."
"u just imagine.. kalau sekarang yg kita nih still dok sesama in japan, can keep in touch anytime, still can see each other anytime we want, pun dah jadi mesalah macam nih, cemana kalo i balik mesia nanti..? u plak grad lagi 2 taun.."
"kenapa perlu break..?"
"yer laa.. kita break dulu.. 2 tahun nih toksah pikir pasal each other.. u balik nanti kita sambung la balik.. i buleh sabar, i sanggup tunggu u.."
"tak payah la nak break.."
"u tgk, kat sini i cuma ada u ngan member2 jer.. i balik nanti, i ada family, i ada kejer, i ada member2, penat kejer lagi.. international call mesti susah punya.. u nak expect i ym ngan u hari2..? kalo sekarang nih i nak lepak ngan member2 pun u marah, cemana i balik nanti..?"
"takper.. i buleh paham.."
"no, u tak akan paham.. kalo kita terus macam nih, i gerenti akan jadi masalah nanti.. baik kita tak payah ada hubungan apa2, u balik sini kita sambung balik.. kalo tak timbul masalah apa, why not i just wait for you.. i pun dah kwn ngan u dekat 6 tahun.. segala masalah kita 6 tahun nih i buleh sabar, kenapa tak 2 tahun lagi..?"
"no.. tak perlu break.. i janji, i tak kan buat masalah.. i buleh paham kalo u tak call.. i buleh paham kalo u tak contact.. i akan contact u.. dari sini lagi murah.."
.
.
.
.
bulan puasa tu,
perkara yg sama berulang..
aku ngan awek aku masih lagi bergaduh..
still the same point, still the same problem..

finally, i made and official break off with my awek..
no more contacting each other, no more care on each other..

aku dah free..
tapi yana belum..
dia masih lagi berkawan ngan balak dia..
walaupun sama mcm aku, bermasalah,
tapi yana tak dapat carik jalan penyelesaian..

hari raya pun tiba..
aku balik kampung aku kat sitiawan, perak..
sambut raya macam biasa..
walaupun dalam hati, ada rasa sedih pasal lepas break ngan ex-awek aku tu..
masih dalam proses nak melupakan dia..
tghari raya pertama, abg aku, adik aku, semer gi beraya..
aku tader kwn kat kampung..
tapi aku tau nak ke mana..
aku gi beraya kat umah member aku kat semanggol..
then, lajak terus ke umah yana kat bdr baru, kedah..
so, first time dapat beraya ngan yana..
malam plak, baru aku sampai umah balik..

esok nyer dah abih cuti raya..
semua org siap2 nak balik..
tapi aku masih ada benda yg belum aku buat..
aku kena buat sebelum aku balik ke penang..
aku kena bagi tau parents aku, yang aku dah break ngan ex-awek aku..

malam tu..
mak ngan bapak aku ada dalam bilik diorang..
bagi aku, ni jer chance yg aku ada..
terpaksa bersemuka ngan diorang..
aku masuk dalam bilik..
duduk atas katil..

"mak.. nak bagi tau.. li dah break ngan d**a.."

to be continued..

note :
- aku tak pernah bahasakan diri "i" and "u" ngan ex-awek aku tu.. just nak senangkan cerita..
- aku tak berniat nak ungkit cerita lama.. cuma nak lengkapkan cerita supaya pembaca tak tertanya2.. maaf kepada yg mungkin terasa.. ini cuma kebetulan..
- demi pembaca semua, aku terpaksa gagahkan jugak jari aku untuk terus menaip cerita kali ini.. sebenarnya aku tak sanggup.. hati aku sedih sgt2.. kecewa dgn sikap perempuan kdg2.. some of them kdg2 pentingkan diri sendiri.. girls, sorry to said this.. please appreciate your man all the time.. you will never know what's in their heart.. remember what they have sacrified for you.. man will not make a single mistake without no reason(s)..
- peringatan.. part 6 ke atas mungkin akan menggangu emosi para pembaca atau sestgh pihak.. sila teruskan pembacaan dengan risiko sendiri..

Tuesday, September 02, 2008

14 Comments:

kewlkidz said...

muahahaha..

patutla aku kimoi je bila dok baca "i" "u" tuh..

lalalala..

part 6 cepat sket, encik..
keje aku tengah musim hima neh.

antalya said...

xpe..teruskan je citernya..best

[[•­»Mrs.TaliKasut«­•]] said...

best la cite hang..
x sabaq nak tggu part seterusnye..

d'frinksh said...

ah..dulik le...cpat skit up kn part seterusnye...jiayou!

LayarLara Legendary Of Journey said...

sabar menanti part 6 nih... copek jang..

Ceera said...

hurm, pompuan memang cam2.. nak perhatian lebih.. =P

ok, cepat sambung..

bendul said...

azil: hahaha.. kimoi ker..?
aku pun kimoi gak.. tapi terpaksa..

yun: buleh teruskan.. tapi bulan poser ni produktiviti kureng sket.. hehehe..

mrs. tali: sabo yer.. dah amik nombor giliran ker blom..? hahahah..

d'frinksh: kena amik pedulik jugak.. pasal kalo tak pedulik, tader sambungan..

layarlara: belum draft lagi dalam kepala.. macam mana nih.. huhuhuh..

ceera: yer ker..? ko pun..? hohohoho.. sikit2 taper.. jgn keterlaluan.. mengundang bahaya..

Nurmala said...

please appreciate your man all the time.. you will never know what's in their heart..

isk...naper cam touching je baca statement nih..huhu~~

bendul said...

yer laa.. selalu nyer pempuan yg beriyer2 mintak lelaki pikir pasal hati pempuan..
lelaki nih diam jer, tak mintak pun pikir.. mintak tolong paham jer..

Pocket said...

heheheh,
part ni aku pun dah ingat ingat lupa dah bendul,
rase cam dulu masa ko citer kat Sessi pengopian, tak der la emosional gini sgt :)

heheh.. teruskan!!
jerut dan terus jerutkan leher kami dengan karangan yang suspen itu huhuuuu

Ayaq masak said...

"yer laa.. kita break dulu.. 2 tahun nih toksah pikir pasal each other.. u balik nanti kita sambung la balik.. i buleh sabar, i sanggup tunggu u.."

SOrry to say, tapi aku memang menyampah dengan ayat ni. Bagi aku ni ayat cover. Kalau hati tu dah ada menyimpang yang lain, please tell directly... jangan bagi perempuan taruh harapan lagi..tak kire la selalu gaduh ke hape.

Sekian saje komen emo saye.

bendul said...

pocket: hahaha.. terasa terjerut ker..? aku pun dah terasa macam "menjerut" leher sendiri nih..

ayaq: amboi.. stret nyer.. kalo yer pun menyampah, cakap slow2 ler.. hahaha..
tapi kan, aku rasa elok aku cakap macam tu masa tu.. pasal kalo aku tak cakap pun, ko tgk la apa akibatnyer.. last2 jatuh salah aku..
(heeh.. jgn ingat hati lelaki jer yg buleh menyimpang yer.. hati pempuan pun hati manusia jugak.. aku tak citer jer..)

~ mizzAmy ~ said...

~ erm, nak dijadikan cerita yang both of u tak dek jodohkan. so, DIA tentukan segalanya, jalan cerita nya pun cam sedih jer... ~

shafa said...

cepat sambung..nk tau citer ih...

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger