Another sweet memories.. (Melaka day 2 : Last day)

Ahaaa.. samung balik post lepas..
ari ke dua tu ari majlis lah..
kitorang terperap kat apartment sampai kul 11:30 pagi,
then tetiba semer jadik kelam kabut pasal kul 12:30 dah kena sampai dewan..

disebabkan memasing dah tau jalan nak ke dewan,
aku dengan bangga nya merempit sepanjang jalan nak ke dewan..
nasi baik ada trafik lait byk,
kalo dak, mesti 5 minit udah sampai.. (tipu tipu..)

dah sampai dewan,
aku kena usung bunga paha plak masa bawak pengantin masuk dewan..
nasib baik ada orang sambut kat pintu dewan..
kalo dak, harus aku lemparkan dalam longkang pasal berat menatang tu..

then apa lagi,
sibukkan diri snap2 gambo pengantin laa..

pengantin yang megah bersanding..


budak pengiring yang megah dengan bunganya..


tindakan berani aku menghampiri pelamin,
walaupun cuma bersenjatakan N73,
padahal orang lain sema pakai SLR..


bapak pengantin pempuan (bapak aku juger) sedang menepung tawar..


mak pengantin pempuan (of course mak aku juger) sedang memeluk anaknyer..


adam : kenapa pengapit pempuan tu lambat sangat bubuh nasik ayang..?
awin : alaa.. sabo la yang.. dia pun nak kedarah jugak..


ini bukan iklan ubat gigi atau iklan chewing gum yer..


adam : ayang dah kenyang nih, cemana nak habihkan nasik nih..?
awin : alaa.. ayang purak2 pegang sudu n garfu, satgi derang panggil, kita blah laa..


adam : ayang, pengapit ayang tu nak mintak kek sikit la tu..
awin: alaa.. ayang kan ada keris.. dia rapat seinci lagi, ayang tikam dia..


adam : ayang jangan la garu2 tangan ayang nih.. geli laa..
awin : ala.. taper.. kek nih lindung, orang tak nampak..


akhirnya,
aku menjelmakan diri dalam post ini..


then habis la waktu kitorang di kenduri..
sampailah masa untuk balik..
lepas salam2 lebey kurang,
betolak lah kami ke banda hilir,
nak jenjalan..
ntah cemana, abang long tersilap simpang,
maka secara tak sengaja kami terlalu depan stadium hang jebat nih..


susah gak nak sampai ke banda hilir..
atau pasal kami 1st time nak ke sana..
jalan byk one way..
benti la tanya jalan kat sorang apek tu..
dia baik ati nak offer tunjuk jalan naik moto dia,
tapi kena bagi duit kopi katanyer..
cilaker punyer apek..

akhirnya sampai jugak banda hilir dengan bantuan GPS henset lan..
ntah hapa2, dari mula takmo bukak GPS..
kedekut la brapa sen duit connect ker satelit tu..
kitorang paking sebelah balai polis..
turun jer keter, menderu abang2 beca datang mengofer beca derang..
sementara tunggu mak ngan bapak yang sesat,
derang sema naik beca,
tinggalkan aku keseorangan..
(mimi pun tak naik, tapi dia gi toilet..)


sayup2 aku nampak kapal portugis beso,
muzium kapal kata diorang..
malas nak gi sorang2, aku snap jer..
saja snap ikut celah2 pokok..


lepas derang semer naik beca,
derang ajak naik bot plak, river cruise..
nasib baik tader sewa kapal tebang, kalo dak mesti nak naik gak..
maka bersiar2 lah kami dalam bot tu selama lebih kurang 45 minit,
mengelilingi bandar melaka tu..



turun bot, gi shopping jalan2 carik makan plak..
aku tak tau nak beli aper,
tapi still kena ikut jer ke mana diorang pegi..
tolong tangkap gambo la,
ikut jer laa..

ada satu tu, aku nampak dia tulih,
"Kincir Air Kesultanan Melayu Melaka"
tapi kenapa nampak macam baru jer bang..?


tak jauh dari kincir air tu,
ada satu tapak excavation,
diorang tak habis gali lagik..
ini baru la betul nampak real..
betul2 punya tinggalan sejarah..


aku pun pasti benti tangkap gambo,
pasal aku plak yang ralit shopping..
tak beli apa pun..
beli baju kat naufal n yana jer..

petang tu, kitorang bertolak balik,
tak balik pun lagi,
singgah umah wanteh dulu kat bandar mahkota, bangi(?)..
mandi n makan lebeh kurang,
then semua wat keputusan nak balik malam tu jugak..
kalo diorang nak tdo situ pun,
aku tetap nak balik..
pasal umah wanteh ada bela kucing,
dan aku mula bersin2 dan gatal2 muka..
bertambah2 sakit la aku yg sedia sakit nih..
diorang sembang kat dalam lepas makan,
aku lepak kat luar sorang2..


sampai umah kul 4 pagi..
adoiii.. nasib baik ahad..

sekian saja trip 2 hari ke melaka..

semoga anda terhibur ngan post dan gambar yg tak berpa menarik nih..

Tuesday, June 16, 2009

2 Comments:

nURmALa mAZLan said...

cantik kaler hijau baju pengantin tu

Ceera said...

serba ijau ye..

selamat pengantin baru adam...

kalau aku datang mesti dapat jumpa ko kan, tapi apakan daya... aku tak dapat nak datang sana.. huhu

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger