Haji bakhil..

"Sekali aku lansing baru kau tau.."
"Bodoh..!! Setan..!!"
"Kau nak mampus ka labuuu...??"
"Labi..!! Mana surat khabar yang aku mintak tadi..!!??"

tu lah antara dialog2 femes haji bakhil dalam siri labu labi..
dan dia jugak femes dengan kebakhilan dan kekedekutan dia..
so, nak cerita pasal kedekut ari nih..

sebelum tu, nak tanya,
penah nampak pemintak sedekah kat tepi jalan or kat pasar malam dak..?
mungkin ada kat sini yang pernah bagi sedekah,
dan rasa aku ramai jugak yang tak pernah bagi kan..?

kenapa kita tak bagi..?
adakah kerana kita kedekut..?
dak kan..?
zakat, sedekah masjid, lain2 sedekah kita ada bagi kan..?

ok laa.. let's straight to the point,
aku nak cakap dari point of view aku..
secara jujur, aku tak pernah bagi..
never..
kecuali yang datang jual tisu or brg2 kecik2 tu,
itu pun case by case..

bukan pasal aku tak kesian,
or pasal aku benci orang2 macam tu..
tapi just pasal rasa macam diorang amik jalan terlalu mudah..
or just let say, tader inisiatif lansung..
kengkadang tu, tader nampak cacat cela kat mana pun,
tapi mintak sedekah..
siap bwk anak ramai2 plak..

taper la, tolak tepi citer sapa yg mintak sedekah tu..
point dia, adakah org yg tak bersedekah pada peminta sedekah itu kedekut..?
kalo la jatuh tahap kedekut,
setiap orang yg berkunjung ke pasar malam kena bagi sedekah kat peminta sedekah,
berapa plak peminta sedekah tu dapat sehari..?
purata 1,000 pengunjung sehari,
seorang bagi 10 sen,
monthly income RM3,000..?
hmmm.. best nyer..

ok la.. jom citer situasi lain plak..
katakan kita dalam satu seminar,
then kita perasan ramai orang tak amik nota apa presentator tu tulih or cakap..
kita pun pikir, lantak lah..
kita pun salin la mana yg mampu..
then, bila dah habis seminar,
semer orang kuar bilik seminar,
cuma kita jer sorang2 pegi jumpa presentator tu mintak copy nota dia..
then dia pun bagi kita semua nota dia hari tu..

the next day, kengkawan semua tau kita dapat nota..
then mula la semua orang rasa nota tu penting dan mintak ngan kita..
kita pun tetiba rasa macam "aper hal lak..?",
kita penat2 gi mintak,
korang masa seminar bersembang tdo segala,
tetiba nak mintak nota yg dapat tu dengan senang2..?
ada sesapa berpikiran begitu..?

ok la.. nota or etc tu ialah ilmu..
ilmu tu datang dari Allah,
kenapa kita harus kedekut kan..?
then adakah Allah izinkan kita dapat ilmu tanpa usaha..?
mengaplikasikan orang lain..?

alaa.. macam kita zaman belajo dulu la...
"weh pocket, satgi turorial fizik hang tanda attendance aku.. then hang tlg salin nota semua naaa.. aku malaih la nak gi tutorial tu satgi.."
"weh pocket, nota kelas english smlm hang ada dak..? aku gi tenet ngan yana kemarin, aku tak mai kelaih.."

buleh ka macam nih..?
kira2 balik,
ada serba sedikit rasa orang2 yg macam nih macam sama jer ngan pemintak sedekah tu..

mungkin kalo kita ada duit lebih,
orang mintak sikit, kita tak bagi,
pun case by case takleh kata kita kedekut..
tapi bab ilmu nih,
selalu kalo kita takmo share ilmu,
orang akan kata kita kedekut ilmu..

kalo ikut case di atas,
kedekutkah kita..?
"haji bakhil"kah kita..?

Monday, June 22, 2009

6 Comments:

91-95 ( 1978 ) said...

salam...
bendul,pertanyaan yg byk sgt ni klau anda ni azuri sila isi maklumat anda dlm blog beruas78..kenalkan diri anda yg sebenarnye.
terima kasih krana join blog beruas.

EpaL c0keLaT said...

Hallu bendul...
Aku nih kedekut juge sket2...hehe
Tp utk hal2 tertentu sahaja..
Kalo utk kebaikan tak perlu la kedekut...ye dak??!

Super HaNa said...

hmm..watashi pun kedekut.tp bertempat..pernah kt tempat keja watashi nih..datang bw surat hospital tunjuk sakit gitu gini gitu gini..tak mampu kerja..bagai...tp selamba plak travel dari baling sampai alor setar minta sumbangan

tak phmmm

Ayaq masak said...

Hahaha bab yg mintak sedekah tu mmg takleh blah la...macam apakah kekangan sampai yg nak kena mintak sedekah tu, jadi amah ke apa ke bukan tak boleh kan...

yg pasal pelajaran tu pun camtu gak, bila tak bg kata kedekut ilmu, sendiri mau ingat la..kdg2 sampai naik serba salah pulak

bendul said...

epal: uittt... welkom back.. lama tak dengo citer..

hana: tu la pasal.. alasan jer byk.. padahla mampu sebenonyer..

ayaq: kan kan kan.. orang buta pun pandai buat bakul kan..
bab kengkawan mintak nota, mmg payah nak bagi kalo kita dah berhempas pulas..
lain la kalo ada pulangan nyer..

Pocket said...

Pocket pun dah tak pernah bagi wit kat pengemis jalanan, kenapa? pasal pernah skali ni ada budak ni datang mintak kat pocket singgit, ingatkan dia nak makan.. lapo la kot, kesian punya pasal pocket kasi la...

skali dia wat gi bli tisu yg 20 sen tuu... n dia tak wat lap aper aper pon!! just amik bau.. (Ketagih bau nyer kot)
so pasal tu la pocket tak kasi dah.

same wit ilmu, bukan nyer kedekut.
tp pernah tgk orang yg salah guna ilmu yg pocket bagi...
n dia jd gigolo yg hebat.(Hahahahah!!!)
separuh jeles separuh marah ngan parut dihati tertulis..'kalau lah aku yang...'
hoh!!

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger