Whatcha gonna do..?

Korang tau dak "lumbar puncture"..?
bahasa malaysia nyer,
amik air tulang belakang..

rata2, orang akan gerun bila dengo amik air tulang belakang nih..
aku pun gerun jugak dulu..
dulu..?
kenapa tak sekarang..?
camni cerita nyer..

naufal dulu amik air tulang belakang gak..
masa tu umur sebulan lebih kurang kot,
dia kena jangkitan kuman kat perut..
dah memboyot dah perut dia..
doktor kata takut jangkitan pegi ke otak,
so, kena check ler kata doktor..
aku kata nak check, check la..
pastu dia bagi tau aku kena amik air tulang belakang,
dan suruh aku sain form membenarkannya..

gila ketar tangan nak sain..
cakap kat doktor, nak konpom ngan parents dulu..
doktor marah, dia kata kenapa nak tunggu lama2..?
menda nih kena buat cepat..
then, blur2 punya pasal,
terus sain..
lepas sain baru tepon mak ngan bapak bagi tau..
of course diorang risau..

besok nyer, kat opis, buka internet,
check pasal amik air tulang belakang nih..
memula tak tau vocab english,
taip jer ayo tulang belakang kat yahoo search tu..
tgk2, memacam cerita tak elok yang keluo..
jadik lumpuh la, jadik cacat la, memacam..
gelabah la jugak..
sampai la aku bukak satu page tu,
one doctor cerita pasal benda nih..

lepas baca artikel dia,
baru lah lega sikit..
cuma ada sikit takut,
mengharapkan kuman tak infect otak lagi..

base on cerita doktor tu,
rupa2nya, orang yg jadi lumpuh, cacat etc tu,
pasal lambat amik medication..
tau yang otak kena infection pun dah lambat..
jadi lumpuh or cacat tu bukan pasal amik air tulang belakang,
tapi pasal kuman dah jangkiti otak terlalu teruk..
tu yang doktor kat hospital tu cakap kat aku kena buat cepat..

malam tu,
aku gi hospital balik, doktor takder..
the next day baru aku jumpa doktor tanya pasal naufal..
doktor kata ok..
kuman cuma infect perut,
bagi antibiotik buleh ok..
kuman tak infect otak lagi..
so, air tulang belakang naufal yang diorang amik tu pun jernih elok jer..

jernih..?
doktor kata, kalo takder infection,
air tu akan tetap maintain bersih dan jernih..
kalo yang dah infected tu,
dia akan bertukar jadi kuning or keruh(?)..
masa tu dah lambat dah kata doktor..
term tu dipanggil meningitis,
jangkitan kuman/bakteria pada otak..

doktor kata,
bila dah jadi macam tu, susah nak cure,
at the end, ramai yang end up lumpuh or cacat..
bila jadi macam tu, orang salahkan hospital..
kata cacat tu disebabkan oleh amik air tulang belakang tu..
actually kalo tak amik pun jadi serupa tu jugak..
kalo early stage otak kena jangkitan,
some cases boleh cure lagi kata doktor..

then baru la aku teringat masa aku nak sain borang tu,
doktor kata kena buat cepat..
rupanya lepas aku sain tu,
the next few hours diorang dah proceed dah..
amik pun tak banyak kata doktor,
setitik dua jer..

doktor kata lagi,
orang malaysia ni ramai lagi yang tak tahu pasal prosedur nih..
orang takut nak buat pasal takut jadi cacat..
lebih suka berubat kampung kata doktor..

so,
camtu la cerita dia..
prosedur ni ada side effect ke tak pun aku tak tau..
nak tanya naufal nanti,
tobat dia tak ingat punya..
aper2 hal,
korang rujuk la kat wikipedia yang aku bagi kat atas tu..

bukan apa..
mana la tau satu ari nanti,
orang terdekat kita kena buat prosedur nih..
menggelabah pulak..
kalo cukup pengetahuan pasal benda nih,
insyaAllah, tuhan pun tunjukkan jalan kat kita..

harap2 post aku nih buleh membantu sesaper..

Wednesday, June 17, 2009

1 Comment:

5h4z4 said...

my sis faced d same situation like ur son 23 yrs ago...ms tuh me baby lg...mama yg cite...luckily u cepat buat decision..

syukur...

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger