Mr. Azam..?

Selamat tahun baru everibodi..!

kejap jer kan rasanya abih setaun..
udah 2009..
tup2 nanti plak, udah 2010,
sedekad lepas millenium ari tu..

sedekad tu nampak macam lama kan..
yer la..
org bercinta,
kalo suruh tunggu 10 tahun,
cemana rasa..?
lama kan..

tapi bagi orang yg tak pernah pikir pasal masa,
macam aku ni ha,
jarang rasa masa tu lambat berjalan..
sedar2 udah umur 3 dekad..

buruk kan bunyi nyer..
tapi tu ler realiti..


kebanyakan orang,
flashback balik apa yg dia dah buat setahun yg lepas..
good thing to do..
tapi,
ramai yg tak gunakan flashback tu untuk muhasabah diri..
means, org tu flashback balik benda2 yg menarik dan indah jer..
bukan kah patut kita flashback kesilapan kita,
supaya kita tak buat benda yg sama 2 kali..?

need some FMEA or countermeasure report,
don't we..?
(tanya pocket kalo tak tau nak buat.. hahaha..)


once in school,
me never like history subject..
tak tau pasal per..
never have interest in it..
maybe because me never found any interesting event in the past..

can "31-ogos-1957" considered as interesting?
or deep in it,
it just a failure in some aspect..?


so,
bagi aku,
yg lepas tu sudah..
apa benda baik terjadi, kita anggap sebagai kejayaan..
yg penting, kita kenalpasti apa kesilapan kita,
make sure tahun nih tak berulang lagi..

actually,
tak perlu tunggu habih setaun,
baru nak muhasabah diri..
once kita tau kita buat mistake,
take an immediate action..

aku pulak jenih org yg tak suka buat azam tahun baru..
cause, we never know what will happen tomorrow..
it's important to make target,
but the most important is,
the action we take to improve..
target will never be achieved with unappropriate action..

so,
for 2009 too,
i don't have any azam..
just look forward, and never look back..


anyway,
good luck for each of you which already fixed target(s)..
may Allah gives you strength to fulfill it..
insya-Allah.. :)

Saturday, January 03, 2009

4 Comments:

Ayaq masak said...

Bagi aku yang mengflashback benda2 yang menarik sepanjang 2008 ni, aku flash back sebab nak mengingatkan diri aku bahawa ada banyak benda positif di sebalik benda2 yang negatif yang terjadi kat aku. Sebab, kalau nak kata aku nak review kesilapan2 aku sepanjang 2008, aku akan jadi emo dan depressed. Jadi, baiklah aku tengok benda yang buat aku happy. Bak kata orang, di sebalik kejadian ada hikmahnye.

Ok sekian stetment pertahankan diri wahahahahah.

Naughty Adam said...

Selamat Tahun Baru... Tak sempat pikir azam tahun baru lagi dok pikir psl majlis bersejarah untuk diri sendiri... huhu~

kewlkidz said...

Akeome!
Kotoyoro~!

hOOdedLicIOUS said...

AKu suke jer sejarah..subject yang selalu score masa sekolah dulu huhu..


Salam Kenal..saja nak singgah..tapi nak gak cakap pasal azam n tahun baru ni..aku pon sama gak..pada aku tak guna nak berazam kalau tak pernah nak cuba atau paksa diri achieve azam tu..pada aku baik kita set target..sebab bila kita set target kita memang akan cuba sedaya upaya untuk capai target tu..for me..aku memang takde nak azam2 ni..adik aku Azam ada la kat umah..huhu..


Bro..exchange link nak..huhu..tetibe..

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger