10 ringgit please..?

kemerosotan ekonomi makin nampak meruncing..
takder tanda2 nampak nak ok..

even kompeni aku dah sound siap2,
akan melanjut sampai ke bulan 3..
silap2 sampai bulan 6..

hmmm..
lepas 20 org kena terminated ari tu,
tader lagi perkembangan terbaru..
cuma,
chinese new year yg asal2 nyer 4 hari,
jadi 6 hari untuk staff,
dan jadi 9 hari untuk operator..
nasib baik tak potong gaji..

compare ngan kompeni2 lain,
kompeni aku ok lagi..
tader shut down sebulan gaji separuh,
tader vss etc..
cuma bos panggil berjimat jer..

then and then,
aku pun ingat nak berjimat jugak..
aku nih jenih boros sebenonyer..
tak reti simpan duit..
pantang duit ada dalam poket,
mesti nak guna..

jadi,
setelah dipertimbang2 kan,
aku nak melancarkan, jeng jeng jeng...

"KEMPEN 10 RINGGIT SEHARI"

seminggu sekali gi cucuk duit,
tuko duit 10 inggit,
then amik sehelai jer setiap pagi..
actually nak cakap nak simpan duit 10 inggit bebyk kat umah,
tapi takut la plak..
nanti korang tau aku ada simpan byk duit 10 inggit..


masa dok timbang2 tu,
terasa jugak peritnya,
nak makan lagi, isi minyak lagi..
tapi, kalo tak susah,
where's the challenge kan..?
cuba jer la dulu kan..?
sesilap, end of month ada lebih,
best juger..

maybe ada orang pernah buat macam yg aku nak buat nih..
or, bukan 10 ringgit tapi cara yg sama..
so, buleh la advice2 kat aku..
atau korang ada cara yg lebih menarik..?
kasik tau la..

Tuesday, January 13, 2009

10 Comments:

Kekanak Tokyo said...

dah beli umiyage bebanyak b4 balik ni tetiba menjadi bimbo~ kya~

saya pun mesti melancarkan 1000 yen a day living.

mampukah?

Ayaq masak said...

kazet bimbo natta ke. huhu.

cayok2 bendul!

Pocket said...

ko niiii...
setakat wit poket ko tu patutnyer bleh turun sampai tiga inggit jer sari...
tp kalau kira wit minyak...
wit lektrik...
ko kena spend sket lg laaaa:)

POcket pun!!
tp besh sikit... wit kantin 5 inggit sari:)
amacam? buleh lawan?

bendul said...

kekanak: waaa.. kikoku kaa..? sasugani mmg buleh jadi bimbou..
kalo kat nihon, 1000 yen per day tu rasanya senang sket nak wat, pasal pernah wat dulu..

ayaq: tq tq.. ganbarimaaaa~su..!!

pocket: tiga inggit..? peggghh.. kalo aku cuma spend 3 inggit sehari, leh jadi millionare aku.. hahahah...
saikin pun dah mula belajo makan byk pulak..
sehari sampai dekat 8 inggit.. terpaksa yana masak untuk dibekalkan buat pegi kejer..
macam budak skolah la plak..

Ceera said...

10hinggit sehari di opis ke??

aku lagi la.. 0sen.. bawak bekal hari2.. hehehe.. so aku tak berbelanja sangat. Cuma 30 seminggu untuk isi minyak...

Zyan said...

uuu, hang isap rokok ke? senang jek hang takyah isap rokok dah, jimat banyak tuh, kalau rasa nak isap rokok masuk duit dlm tabung, akhir tahun tabung pun penuh siap leh gi melancong sama Yana dan Naufal..

bendul said...

ceera: mmg skang dah sket2 bawak bekal dtg kejer..
tapi cemana pun mesti ada benda yg nak kena guna duit..

yan: iskkk.. aku sajer tak kuokan topik tu dalam post.. tgk, kan dah ada objection..
sori yan, no komen.. hehehe..
btw, rokok aku 2 inggit jer sekotak..

tripleex said...

Mesti boleh nye bro.. Banyak tu 10 inggit seari..

Aku ni jangan kata sepuluh inggit sehari, nak belanja seringgit sehari pun lum tentu leh..

Maklum la, kais pagi makan dari pagi sampai malam, kalau tade kais, tade la belanja langsung..

Anyway, aku yang tade pendapatan tetap nih, mmg terasa sgt la.. But it depend how we want to survive..

Naughty Adam said...

10 hengget sehari??? Mmg bule sgt sbbnya kamu naik moto gi keje... pg sarap bwk bekal... tghari rehat sambil lelap kan mato n mkn mlm di umh masak je yg simple2... huhu~

kalo aku plak, nk jimat mmg KENA le sbbnya sehari je minyak n tol gi balik klas je da 25 hengget... addoiii terasanya... nak naik moto, moto plak da barai... jadi duit mkn sehari 5 hengget je... pg sarap mkn nasi gureng + air suam, tghari tido, mlm balik klas beli roti je... klu awin tanya "da mkn??" dah aje jwbnya sbbnya nnt kena bising kalo xmkn... da la kechik betambah kechik nnt... huhu~

haii bile le nak senang lenang sambil guyang kaki tak pikir masalah kewangan...adooiii~

shasha said...

senpai...nampaknya kena bawak bekal laa....me bole buat rm10 sehari...isi minyak seminggu skali je..no dinner for me...heheheh

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger