Take a chill pill..

Kita hidup hanya sekali..
yang patut kita nikmati,
kita usahakan..

Kalo nak dipikir2kan,
byk benda yang kita nak..
tak salah kalau kita pulun,
usaha gila2 untuk dapatkan sesuatu..

dalam islam,
ada perkataan "wasatiah",
bermaksud kesederhanaan..

tapi, ramai yang tak berapa nak amik pedulik sgt..
yer laa.. dah mampu kan..

so, jom kita tgk,
dalam beberapa aspek,
kita nih dok kat mana..

1) Pakaian
Kita patut
- membeli pakaian, malah wajib kerana pakaian tu untuk menutup aib kita..

Kita asyik
- kalau kita dok habihkan sehari dalam seminggu pegi beli baju..
pilih pulak berjam2 baru dapat baju yg kita nak..

Kita obses
- pantang nampak baju baru kat supermarket, mesti nak beli..
ada duit ker tader, beli jugak.. sampai lemari pun kena beli lain,
nak simpan baju2 yg banyak tu..

2) Makan
Kita patut
- makan, untuk menyambung hidup, memberi tenaga untuk kerja dan beribadah..

Kita asyik
- bila ada masa lapang jer, mulut nak mengunyah.. nasik ker, kopok ker, asam ker,
janji mulut leh jalan, perut buleh diisi..

Kita obses
- bila mana aktiviti makan lebih daripada aktiviti harian yg lain..
kenduri wajib pegi, bukan untuk ziarah, tapi untuk makan..
tempat makan semer yg buat2 buffet jer.. pastu pandai plak komplen,
itu sedap, ini tak sedap..

3) Kejer
Kita patut
- kejer, untuk carik rezeki.. disamping bersyukur dgn apa yg dianugerahkan tuhan..

Kita asyik
- bila mana waktu kejer pun kejer, waktu rehat pun kejer..
siap bwk balik umah lagi..

Kita obses
- bila kita tido kat tempat kejer pasal rasa tak berbaloi nak balik umah..
yer la.. sampai umah pukul 3 pagi kul 6 dah nak kena bgn siap gi kejer balik..
kalo buleh nak angkut rumah semer masuk dalam opis..

4) Handphone
Kita patut
- pakai henpon, untuk senang org kontek kita, bila dan dimana pun..

Kita asyik
- bila pakai henpon tak lekang dari tgn ngan telinga..
saman polis pun bersepah pasal phone masa drive..

Kita obses
- bila tuko henpon sebulan sekali.. pantang ada model baru,
padahal upgraded model jer, mesti beli.. takleh beli cash,
kot memot dan ion kredit buleh membantu katanya..

5) Bersukan
Kita patut
- bersukan, sebagai senaman untuk menyihatkan badan..

Kita asyik
- bila bersukan tak ingat dunia.. azan maghrib baru nak benti..
bila bersukan plak, luka sana sini.. nasib baik masuk insuran..

Kita obses
- bila mana bukan sekadar bersukan, dok habih duit beli aksesori sukan plak..
kasut, seluar, baju, topi etc semer nak branded.. main tak pandai2 pun..

6) Bercinta
Kita patut
- bercinta, untuk kenal lebih lanjut perihal pasangan kita..
(walaupun istilah bercinta hanya buleh lepas kahwin jer..)

Kita asyik
- bercinta bila makan tak lalu, tidur tak lena, mandi tak basah..
sengih jer 24 jam mengenangkan pasangan..

Kita obses
- bila sket2 tepon pasangan.. sket2 sms pasangan.. sket2 i love u..
sket2 i miss u.. kalo buleh nak ikat pasangan tu kat tengkok..

7) Blogging
Kita patut
- blogging, untuk tambah kawan, tambah side income..
mengetahui perkembangan blog semasa..

Kita asyik
- blogging bila jauh sket dari komputer, mula rasa rindu..
tangan tu rasa nak menaip jer.. takleh menaip pun tak per,
bloghopping pun jadi la..

Kita obses
- tak update blog dah rasa macam smoker tak dapat rokok..
blog plak sampai 3-4 nak kena maintain..
pc opis mmg dah jadik 'personal computer', buat reta senirik..
balik rumah sambung lagik.. kalah semer obses2 yg di atas..

hahahaha..
korang mesti tensen baca yg no 7 kan..?
sori ler, jgn amik ati..
aku tulih untuk aku tu..
tapi kalo ada yg terasa, sori ek..
just for fun..
tak berniat nak perli sesaper..

tapi jgn la plak sampai udah tak update blog nantik..
alasan, "bendul kata obses.."
iskkk.. tak mo bertanggungjawab eeekkk..

Thursday, October 16, 2008

7 Comments:

Dayu said...

yee..
rasanya idup ni dah terlalu penuh dgn rutin..
penat..
bosan..
dan arini rasa nk gi mana2 lah
nak jerit kuat2..
*owwhh hati, sila lah riang kembali*

~ mizzAmy ~ said...

~ tuh la. hidup nih kena berwasatiah jer. bersyukur dengan apa yg kita ada. :) ~

fickel minded said...

make sense..make sense..

bendul said...

dayu: dayu oi.. jgn sedih sampai ker sini.. nanti ngan aku2 skali sedih.. huhuhuh..

amy: tapi masih ramai lagi yg tak pandai/belum bersyukur.. nak lebih, nak lebih nak lebih..

fickel: dah nama manusia.. mesti ada benda2 nih..

cHeRyNa PiReS said...

hehehee...terase aaa bendul...terase giler nieh:(

kojah said...

tol2...obses ngan blogging now...tp me x obses like smoker xdpt rokok la...i obses like xdpt jmp bf...muahahahaha

biskutrajin said...

erk..kebetulan aku pon baru kuarkan entree sama waktu ngn NO 7 tu..ehehe

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger