My future begins.. (Part 10)

cemana nak cakap ngan mak bapak aku..

tetiba teringat..
awinn..!! yaaa.. awin can help..

last2, aku mintak abg aku ngan awin tlg cakapkan..
aku kata kalo masuk merisik lambat,
ikut adat diorang, kena bagi pada yg datang dulu..

one day, call dari mak aku..
"li.. aper cerita nyer..? ada org nak merisik yana..?"
"aa.. deme le kabo.."
"bila..?"
"ntah.. dalam masa terdekat ni ler.."
"tak buleh suruh deme tunggu ker..?"
"mana ler nak tau, udah kabo nyer kata adat deme ghope tu.. sapa dulu dia yg dapat.."
"tak payah ler suruh tunggu ker aper ker.. nanti kita buleh pegi, kita pegi ler.."
terdengo suara bapak aku kat belakang telepon..
"ish.. mana buleh abang nih.. dah deme kata adat deme macam tu, kita kena ikut ler jugak adat.."
balas mak aku balik pada bapak aku..
mak oii.. hebat betoi penangan adat nih..
"mmm.. taper ler li.. kabo demer nanti, lebih kurang 25hb 6, hari sabtu nanti kami pegi sana, pegi merisik yana.. cincin merisik kena ada, kamu tau dak..?"
"aa.. nanti li pegi beli ler.."
"ok ler.. aper2 hal mak tepon lain.. assalamualaikum.."
"waalaikumsalam.. thanks mak.."

betul cakap awin,
keras2 hati org tua,
akhirnya lembut jugak..
mak bapak aku nak masuk merisik yana lebih awal dari yg dirancangkan..
walaupun macam ada unsur2 terpaksa,
tapi aku bersyukur..
at least terbukak sikit pintu hati diorang..
kalo diorang tak accept,
masakan diorang sanggup cepatkan hari merisik tu..
takut tgk aku berputih mata la kot.. :)

alang2 sampai ke sini,
aku kena arrange semua dengan teratur..
jangan sampai mak bapak aku tukar fikiran..

"b, mak bapak abang nak pi merisik b nanti.."
"btoi ka..? bila..?"
"btoi la.. depa kata 25hb 6 nih.. abang pi tunjuk jalan jer la nanti.."
"ya ka.. best nya.. tak caya plak mak abang nak mai umah b.. makasih na abang.. saaaayang abang.."
"yer la tu.. benda2 macam nih sayang laa.. kalo dak.."
"mana da.. sayang betoi laa.. nanti kalo kita jadi kawin, laaaagi sayang.."
"aper2 jer laa.. k laa.."

ntah cemana rasa macam tak sedap ati jer..
rasa macam something wrong jer..
dan, betul..
something was gone wrong..

"abang.. jadi ka mak abang nak datang minggu depan nih..?"
"ha laa.. jadi la, pasai pa tak jadi plak..? dah b yg suruh mai cepat.. pasai pa..?"
"daakk.. ari mak abang nak mai tu abah kena kerja.. cemana kalau mak ngan bapak abang nak mai merisik abah b takdak.."
"mana abang nak tau.. takleh ka tak pi keja..?"
"tak tau dia.. tetiba kata takleh cuti plak.. abang.. abang suruh mak abang mai ari lain buleh dak..?"
"gila ka..!? abang edjas punya baguih dah, nak suruh tukaq plak.. depa nak pi tu dah seribu rahmat dah.. jgn nak buat pasai plak.. satgi lansung apa pun tak jadi.."
"alaaa.. macam mana nih.."
"abang tak tau.. bab nih b kena stori mak abah b.. jgn nak libatkan abang.. abang tak mo pening2 kepala dah.. abang nak, depa pi ni takmo ada komplen apa2.."
"takpa laa.. takmo tolong takpa la.. bye.."

lantak.. aku tak tau..
sakit ati pun ada,
tensen pun ada,
susah ati pun ada..

akhirnya..

to be continued..

Tuesday, October 14, 2008

10 Comments:

Ceera said...

adoi la, macam2 ragam plak dah kan..

gile punye suspen nie..

cHeRyNa PiReS said...

hish...aku menanti penuh debar...dr sebelum raye aritu...puas ku tunggu dr posting ke posting...huhuhu...

Kekanak Tokyo said...

teghasa lame bebenor idok kedengor bahasa negeghi tercinte. ~~ terghubat rindu teman.

SR said...

pndai owh..berenti kat part yg suspen.huhu..

sweetheart said...

weh jgn wat saspen bleh dak..?
dan2 sakit perut nih:))

biskutrajin said...

kuat betoi ingatan hg no...habih ingat suma tarikh2 keramat, hari apa suma..hehhe

juelee said...

berdebar wooo...macam2 halangan ko dah lalui ye bendulll... syabaSSSS!!!!

peej said...

x suke kan kalau jd mcm ni..
esp bile dah melibatkan family..
dah la nak convince parents mcm susah je..

sile update cepat2 k..
menunggu part 11 lak ni..

Nurmala said...

biasa la tu...
kalau perkara ke arah kebaikan ni selalu je ada halangan..
ini bukan cobaan...ini betul2

fickel minded said...

jalan terang dah...leh la senang hati..;)

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger