She's been tied up..

ahad lepas,
selamat la adik pempuan aku,
'diikatkan' dengan lelaki pilihan nyer..

aku cuti kejer 4 hari,
untuk preparation sebelum ceremony,
dan nak kemas2 umah balik lepas ceremony..

agak meriah ler juger,
sampai tak cukup dalam rumah orang nak masuk..
ramai yg lepak kat luar rumah jer..

gambo..?
nak jadi cerita,
bapak aku beli cyber shot last month,
just for sunday awin's ceremony and lan's convo on saturday..
tapi hari jumaat,
awin ngan lan dah terjatuhkan cyber shot tu,
lalu herot lah lens cyber shot tu..
menggelabah jugak telepon sony service centre,
seminggu nak repair kata diorang..
so, pinjam kamera kak ngah jer..

tapi aku masukkan jugak gambo yang aku tangkap,
guna henset aku jer..
masa rombongan lelaki datang,
4-5 orang gak cameraman diorang..
semua digicam cenonet belaka,
ada 2 jer guna digicam beso,
tapi canon EOS ler..
terasa kecik jer aku nih..

so, enjoy the pic..
ada banyak,
aku pilih yg aku rasa nak tunjuk jer..


sebahagian dari hantaran yang awin bagi pada tunang dia..
yang lain ada atas lantai,
tgh alter2..


sirih junjung..
udah bercampur dengan bunga..
kapur, gambir semer takder..
zaman dah berubah kata demer..


ketibaan rombongan lelaki..


kan aku dah kata..
ramai giler..
demer datang 15 bijik keter..
penuh umah..


naufal sedang dikaunseling oleh yana,
sebab naufal takmo berenggang ngan papa dia..
papa dia sibuk nak tangkap gambo..
naufal dok sibuk tanya mama dia,
"papa nana..?" (papa mana..?)


akhirnya aku terpaksa mengalah ngan naufal..
kena usung gak dia merata..
dia pun sibuk nak tangkap gambo jugak..


hantaran yang dah dikumpul2kan..
mana satu laki punya, mana satu pempuan punya,
aku pun dah pening..


the ring..
aku tak sempat nak tangkap gambo masa bakal mentua sarungkan..
sibuk ngan naufal..
marah awin kat aku..


last but not least,
awin and her future husband..
ntah cemana,
diallowedkan jugak bakal lelaki masuk ceremony..
zaman dah berubah kata demer..

Tuesday, December 02, 2008

10 Comments:

Ayaq masak said...

15? uih gile. huhu.

abang aku dulu bertunang dia masuk lepas dah sarung cincin je. skarang ni biasa je lelaki ada sekali taim tunang..huhuh.

fickel minded said...

congrats to awin..
hehe...

Ceera said...

macam ku kenal je mamat tu.. dak kl kan???

rasanye member bola ciput..

Ceera said...

yela, compom.. budak poron dulu, hehehehe.. keciknye donia...

bendul said...

ayaq: iyer.. 15 bijik..
aku dulu masa tunang pegi tunjuk jalan jer.. pastu pegi lepak umah member, then terus balik umah.. apa jadi kat majlis, tgk kat gambo jer.. huhuhu..

fickel heheh.. tenkiu.. nanti aku pesan kat awin..

ceera: errkk.. betoi ker..? looo.. abih tu, kita jadik sedare ker...? hua hua hua..

bendul said...

ceera: btol laa.. aku konpom ngan adik aku dah.. mmg kenal.. adik aku pun biasa gi ikut tunang dia main bola.. ntah2 pernah jumpa kot.. hohoho..

Ceera said...

hahaha.. aku rasa mayb pernah nampak kot adik ko.. tapi sekali je la..

pastu dia jarang dah main dengan geng poron.. sebab dia rasa dia star, dia main dengan geng lain, hahahahaha.. aku gurau je tu...

antalya said...

comei adik hang

Pocket said...

actually tak buleh,
tapi zaman sekarang ni dah makin boleh pulak...


sepupu aku bakal pak mentuanyer ajak datang makan nasi...
kitorang tapaukan jer nasik tu.
pasal dia tak leh datang mase kenduri.
naufal kang .. ko jangan bawak sekali mase ko nak gi minang anak orang nanti!!
hehehehe,

"biar mati anak, jangan mati adat"
"Kalau mati anak, camana nak teruskan adat?"
Fenomena... (kan?)

bendul said...

yun: adik aku jer..? aku..? yana..? naufal..? tetamu..? hua hua hua..

pocket: orang dah tak berapa kisah dah kan.. maybe orang ingat adat tu just tambahan2 orang tua2 dulu kala..
ada adat buleh ikut, ada adat tak buleh ikut..

tapi kengkadang, ada org tua yg pertahankan adat, walaupun bercanggah ngan kefahaman islam..

ditelan mati mak, di luah mati bapak..
must find the way supaya benda dalam mulut tu tak masuk mulut dari awal lagi kan..

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger