Give or take..?

Pernah dengo SM (atau BDSM)..?
SM adalah singkatan,
di mana S ialah Sadism,
dan M ialah Masochism..

lain orang, lain persepsi..

sapa yg belajo psikologi/kaunseling/medical,
SM adalah lebih kepada mental disorder..
S : suka menyakiti org lain
M : suka disakiti oleh org lain

dari segi porno plak,
ia lebih kepada jenis sex ganas yg disukai segolongan orang..

tapi aku lebih suka pikir istilah SM ni kepada skop yg lebih luas..
bukan sekadar mental disorder atau jenis sex..
tapi lebih kepada perangai/sifat seseorang..

actually aku kaitkan istilah SM ni dengan istilah Japanese SM,
di mana untuk japanese,
S : Semeru (attack) bahasa -> Serang?
M : Mamoru (defence) bahasa -> Menahan?

ok, jom sembang..
dalam banyak konteks, kita buleh nilai diri kita sendiri,
samaada kita S atau M..

contoh dalam meeting,
org yg byk cakap, byk bagi pendapat,
suruh orang buat itu ini, dia jenis S..
yang suka dengo, suka setuju jer apa org cakap,
ikut jer apa orang suruh, dia jenis M..
parlimen tu mesti kerajaan pun S, pembangkang pun S, tu yg tunggang terbalik kerusi tu kan..
aku kalo dalam meeting, lebih suka S dari M..
kalo meeting ngan leader2, aku suka dengo apa diorang cakap..
kalo meeting ngan bos, of course kena dengo apa diorang cakap kan..

how about couple..?
couple yang happy, mesti tak buleh sama satu sama lain..
sorang mesti S, dan sorang mesti M..
kalo dua2 pun S, perang beso ler jawabnyer kan..
then kalo dua2 M pun, susah gak,
mandom jer..
tapi kalo pempuan S, laki M, queen control..?
dari segi positif nyer, sesapa M, sesapa S pun ok kot..
janji jangan bertembung jer..
ada plak yang hubungan biasa ngan pasangan dia S,
tapi bila come to sex, dia M plak.. vice versa..
unpredictable jugak..

lagi satu,
cerita pasal depan orang macam lain,
bila orang takder, macam lain..
kat luar, gentlemen, macho, dandy,
rambut sikat kemas, jalan mendada..
tapi balik umah, main ngan itik plastik.. kweek kweekk..
kat luar, jaga imej gila2..
ayu, cantik, anggun, jelita..
rambut mesti ikal mayang,
pipi pauh dilayang, hidung bak seludang,
kat umah, macam jembalang.. hiiii hhiiii hiiiii...

so,
aku nih kalo nak kira,
60% S, 40% M..
depend on situation, depend on mood kan..
korang lak macam mana..?

Thursday, November 27, 2008

6 Comments:

Ayaq masak said...

Haha BDSM tu tambah bondage skali ye bang. Habis ah pasni orang gugel BDSM dapat kat blog kau.

Aku 50-50 lah.

Yang pasal pompuan kat umah macam jembalang tu...ala kasi can la nak bermalasan nak melawa kat umah hahaha gilo.

sweetheart said...

m ke s ekk
jap2 nk pikir..
apa2 je lah kan
jgn jd jembalang dah..
hiii hiii hiii

~ mizzAmy ~ said...

~ pernah belajar pasal benda nih. and me more to M. kekadang jer S. ~

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

dlm konteks relationship..
watashi Mamoru

sadiss...

bendul said...

ayaq: hahaha.. familiar nampak.. fan..?
50-50 ker..? nampak macam 70-30 jer.. lebih kepada S.. tak gitu..?
jemalang tu jemalang gak.. tak kalo habit jadi jemalang tu bawak lepas kawin nanti bahaya wooo...

sweeheart: jemalang pun ada jenih S, ada jenih M.. mana2 pun, still jembalang..

amy: alahai.. more to M tu maksud dia lebih kepada terima n redha jer apa yg jadik yek.. nih jenih hati lembut nih, tak suka melawan..

hana: M juger..? bagus2.. kena ikut cakap lelaki selalu.. hohohoho... aman rumah tangga..

Mino-Chan said...

Atashi Semeru desu! ^O^ kalau mood tak baik lagi naik lah ke'semeru'an ku... Lah... mamoru dalam Sailormoon tu Submissive ke ruper nye :p

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger