My future begins.. (Part 11)

akhirnya..

hari merisik tu, pagi2 lagi aku dah call yana..

"abah takde kan..?"
"aah, takdak.. dia kena keja jugak.. abang.. takpa ka..? satgi mak bapak abang kata apa plak.."
"abih tu, sapa yg ada..?"
"mak dengan abang ad jer laa.."
"takper la.. nak wat macam mana.."

so, berbekalkan cincin yang aku dah beli beberapa sebelum tu,
aku bawak mak ngan bapak aku pegi umah yana..
aku naik moto,
mak bapak aku follow belakang ngan keter..

sampai depan umah yana,
aku ingat nak tunggu sampai diorang masuk rumah..
tetiba mak aku sound..
"haa.. tunggu apa lagi..? balik ler.."

aku pun terkedu,
terus pecut moto balik..
atas moto, aku mesej kat yana..
"pepandai la yer.."

aku tunggu kat umah..
lama jugak..
ada la dalam 2 jam tunggu..
tak tau la 2 jam tu pasal mmg diorang duduk lama kat umah yana,
or diorang pegi sat jer, tapi tak jumpa jalan balik..
aku pun tak tanya..

but,
sorry to say,
aku tak buleh bagi tau apa komen mak bapak aku lepas diorang pegi sana..
pasal benda nih pasal family yana,
aku kena mintak izin ngan yana dulu kalo nak cerita..
and, aku tak pernah pun mintak izin,
pasal aku pun takmo yana tahu,
apa yg mak bapak aku cakap lepas diorang gi merisik tu..

setel cerita merisik..
but still,
awin, abang long ada bagitau,
kata diorang mak pesan,
kalo nak ubah pikiran masih sempat lagi..

ubah pikiran..?
pekasam sikit lagi jer nak sampai pangkal lengan nih..
nak kena seluk sikit jer lagi..
takut nanti, pekasam tak dapat,
bau busuk dan kotor jer yang tinggal kat tangan..

aku still tak tahu,
kenapa dah sampai tahap macam ni pun,
masih susah diorang nak terima yana..
patutnya bila lepas merisik,
tunggu masa untuk bertunang jer..
ini tidak..
nak tetapkan hari bertunang pun macam masalah..

aku tak tau mana silapnyer..
tapi mmg susah nak tetapkan hari bertunang aku..
nak kata tunggu mimi sana,
diorang dah ok dah kot..
memula kata nak tunangkan aku bulan 8,
tetiba tak jadi plak..

kalo orang lain aku rasa,
lepas merisik tu mesti dah sibuk2 nak gi carik cincin bertunang plak kan..
mesti tgh2 romantik,
tgh imagine nak dapat title tunang somebody..
tapi aku dak..
aku ngan yana dok tensen jer..
bergaduh jer..
pasal hal hari bertunang tak buleh nak tetapkan..

mmg lepas hari merisik hari tu,
aku tak pernah amik tau dah bila tarikh bertunang aku..
pasal abang aku dah sound,
tarikh bertunang pihak lelaki yg tetapkan..
kena ikut adat..
so, aku pun lantakkan jer,
biar mak bapak aku yg tetapkan..
aku pun tak pernah tanya..

but the other hand,
family yana keep tanya,
bila, bila, dan bila..
n aku tak kasik jawapan,
membuatkan diorang rasa family aku macam nak taknak jer..

satu hari,
dapat call dari mak..
berdebar2 jugak nak angkat..

"assalamualaikum.."
"waalaikumsalam.. mak ni.. ape kabo li..?"
"sihat, gitu2 ler.. tau mak tepon, kuo nama kat sini.."
"yer ker.. ni mak nak kabo satu menda nih.."
"apa dia mak..?"

to be continued..

Tuesday, November 11, 2008

11 Comments:

Musliha said...

aisehhhhhhhh..
giler nak hempuk kepala kat dinding!
saspen2 gini tetiba continue..
ni yg tak sabaq nak tau nih..
cepat eh sam,bung en. bendul..
kang masuk citer en. bendul lam mimpi saya.. ahakssss..

shasha said...

hi bro...me rpkj batch 16...bro batch bape?..nihon kat mana?

Ceera said...

ish ko nie..

buat suspen je tau..

cepat sambung..

Miss aiza said...

Ala..............dah hagak dah akan terberhenti tmpt climax. Cepat la sambung, sbb ye sambung nie takde time dan date yang tetap.

peej said...

mengapakah kisah kau sgt mendebarkan ni...
sesuai sgt buat drama tau..
x sabar aku nak tggu sambungan tau..

Pocket said...

bendul, RPKJ batch 16 tanyo ko tu!!
ko kena jawab tuh beb,
aku pun dah tak ingat dah ko batch berapa, aku batch berapa...

peh, aku tak pernah tau sangat
pasal budaya merisik nih,
bukan apo ...
abang aku kawin ari tu tak der
pun merisik.
pakai dia gi jer kat bapak nyer wife dia tu n kata,
'minggu dpan kami nak masuk meminang. pakcik jangan kemana mana plak yer'
gitu gitu haaaa...

nice cutting job there bro...
mula lah nak kena tunggu besok di waktu dan channel yang sama ... heheheh

shasha said...

ahakss..senpai atas je...dulu dak kolej mana arrr??

antalya said...

uhuu saspen nye

~ mizzAmy ~ said...

~ huhuhu... halangan demi halangan. tak sabar nak tahu the ending.. ending tuh tahu la kawin ngan Kak Yana but the whole story itself. ~

Nurmala said...

Wak!!!!
Suspen la..nak tgu continue lama tuuuu~~~

biskutrajin said...

adoyai...hg ni suka cita sekerat2

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger