loya tahap maksimum..!!

Ekonomi tak berapa bagus,
either for the global, domestic or my wallet..

lately,
yana n aku pun rajin,
kitorang byk masak jer kat umah..
so, malam masak lebih,
esok nyer aku akan tapau ke tempat kejer..
ada gak org ejek aku.. huhuhuhu.. (T_T)

selalu, aku akan makan sorang2,
dekat pantri bwh tangga opis..actually ada la meja kat pantri tu..
menikmati hidangan lazat,
yang bercampur dengan air tangan yana..hohoho.. tempat lain takde jual wehhh..

hari ni pun sama,
makan sensorang bawah tangga tu..
then, come one of my chinese staff..

"eeii azuri.. i nak join u makan buleh ker..?"
"aaaa.. buleh buleh.. mai la.."

then dia pun bukak bekal dia,
yang dia bubuh dalam mangkuk tingkat..
bla bla bla sembang,
aku perasan yg mangkuk tingkat dia yg bawah sekali dia tak bukak..

"i sebenarnya ada bawak satu lauk yang i takut nak bukak.. takut u tak syok.."
"u bawak lauk 'tu' ker..? takper.. makan laa.. i tak kisah.."
"takper ker..? sori aaa.. lagipun ada sikit jer.."
note:
aku tak kisah bukan pasal aku nih ok ngan benda 'tu'..
tapi aku pikir, bukan nyer aku yg nak makan..
bukan nyer minah tu makan sampai terpercik2 kena aku ker..
kang aku cakap tak buleh kang lagi susah..
kecik ati dia..


then, kitorang sambung2 sembang lagi..
bla bla bla...
even dia pun kata sekarang dia dah tak berapa makan dah benda 'tu'..
lauk yg dia makan tu pun dia dah pesan kat mak dia jgn bubuh,
tapi mak dia bubuh jugak..
whatever la..

then, nak jadi cerita,
dia abih makan dulu..
so, ladies first,
dia basuh lah dulu segala mangkuk tingkat dia tu..

then, baru tersedar,
sponge basuh pinggan kat pantri tu ada satu jer..

"errr.. u mmg selalu guna sponge tu ker..?"
"yer laa.. sini mmg ada ini satu jer.. u guna jugak ker..? u jangan guna laa.. kami selalu basuh pinggan yang kami guna makan benda 'tu' guna sponge nih.."

uweeeeeeekkkkkkkk.......................!!!!!!!!!!!!!!!
selama nih aku basuh guna sponge tu la plak..!!!!!!!!!!
uwwwwaaaaaaaaaaaa.......................!!!!!!!!!!!!!!!
kena samak la lidah aku.................!!!!!!!!!!!!!!!
habih la tupperware aku.................!!!!!!!!!!!!!!!
isk isk isk..

btw,
note to provoke an issue here,
but,
kita sengaja buat tak kisah makan sekali ngan diorang,
dengan tujuan takmo diorang kecik ati bila kita kata kita tak buleh dok dekat2 ngan benda 'tu'..
tapi diorang tak pernah pun aware dengan hal sponge kegunaan awam tu..
mmg la majority diorang yg guna pantry..pun tak jugak rasanya..
at least, kena la pikir jugak kan..
ker, aku yg bodoh tak pernah pikir pasal sponge tu..?

Monday, November 17, 2008

17 Comments:

Miss aiza said...

itew la, normally kaum cine pkr org org islam hanya takleh makan daging tu je, tp dieorg lupe sume alat alat yang pernah digunekan bersama daging tu sume tak boleh. Macam kat opis aku nie la, boleh dikatakan 100% sume bende takleh gune, ada yang gune microwave tuk panaskan daging tu.Haih~, nak explain lelebey kang payah gak.

Ayaq masak said...

Ko taktau, takpe le...

Diorang ni igt kita takleh makan babs je, yg lain tu suma buleh. Aku masa kat sana haritu selalu gak kena offer ayam lembu dll...jenuh aku nak menolak dan jenuh aku nak explain. Huhu.

Tapi mmg aku tak lalu kalau depa makan depan aku...huhuhu...

Nurmala said...

wak!!!
bodoh punya cine..
pikir perut diorg je..
ingat kita pon cam diorg ke makan benda haram tu??
pengotor macam diorg gak ke??
haram punya cina..

Pocket said...

well, actually...
regardless of what others might think kan bendul,
aku rase ko yg salah.
ko duduk kat company yg berbilang bangsa, bebenda common use camtu patut ko pikir dari dulu lagi.

kat company lama aku dulu,
diorang mintak dua peti ais,
dua microwave oven,
dua sinki.
Melayu yg mintak,
cina yg sokong. pasal tak nak campur. diorang pun paham keadaan kita, cuma takkan la nak labelkan kat span tu...
SPAN UTK GELAS
SPAN MELAYU
SPAN CINA
SPAN INDIA KASTA TINGGI
SPAN INDIA KASTA RENDAH

bg aku, dua dua side pun perlu prihatin kot.
Kalau melayu ...
better gi tanya HR.
'Eh, span kat situ tu selamat ker?'
kalau cina plak..
'itu span hoo, jangan bagi melayu pakai woo!!'

Kalau prihatin la kan:)
pendapat aku jer la bendul.

kojah said...

adoiii...rs nk termuntah lak...huhu tp kn klu xtau xpe lg...pasni dh tau NO la...

Nem0 o0h Nem0 said...

uwaaaaaa
rs nk muntah jek!!!

bendul said...

aiza: susah kan.. bila benda yg nak guna ada satu jer, tapi yg nak guna ramai.. nak sound pun susah.. huhuhu..

ayaq: yer.. aku sgt paham perasaan tu.. susahkan nak explain kenapa kita tak buleh makan daging n ayam kat sana..
vocab 'urat merih' tu saaaaangatlah susah nak explain.. hehehe..

mala: diorang tau kot.. tapi kengkadang macam saja takmo amik tau kot..

pocket: yappari neee.. aku pun lepas tu tau, terasa gak kebodohan nya.. pasal tak cukup sensitip dengan spongebob tu..

aku pun dah amik keputusan untuk takmo bawak bekal dah..
ehhh.. bukan..
aku amik keputusan untuk bawak spongebob sendirik..
(sabun tak perlu kot..)

hope kes aku kali nih jadik pengajaran gak untuk org lain yg baca kan pocket kan..

kojah: pasal dah tau la yg uweeekk tu..

nemo: muntah lagik.. hahaha.. aku yg mengalami nyer lagi laaa.. wek lagik..

fickel minded said...

erm..susah jugakkan camtu..

~ mizzAmy ~ said...

~ sejak bekerja nih, if bab2 pantry. memang tak kan ku usik sepenuhnya. bukannya apa, takut plak barang2 kat situ digunakan utk makan 'bendalah' tu. sponge basuh pinggan ker, sudu ker, garfu ker. semuanya cam tak best utk diguna pakai. lebih rela beli sendiri and bawak jer g pantry tuh. ~

lavender said...

xtau takpe.. dimahapkan..
dah tau.. pasni jgn gune dah..
xyahler smpai nak samak lidah tu..ehehehe...

bendul said...

fickel: berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.. huhuhu..

amy: btol amy.. stat hari dari semalam, mmg dah berazam takmo guna barang2 kongsi nih..

lavender: kalo terpaksa samak lidah pun, aku samak jugak.. geli siotttt...

fana said...

what an entry...sgt membuka minda...u remind me to be more careful next time...

diorg mkn, tu hal diorg..tp kite lg fhm tentang mane yg halal n haram, so kite yg patut bukak mate beso2...thanx for this entry...kalo x, i pon x sedar..

bendul said...

fana: yer, betol tu.. mencegah lebih baik dari mengubat kan..?

pearlEJ said...

erkkk.... ermmm nak buat mcm mana kannn, benda dah terjadi, pasneh be carefull aja...

Mommy Lily said...

mmg dlm satu ofis campur bangsa kita kena ada pinggan mangkuk dan sabun sendiri kan

salam singgah

Ceera said...

euwwwwwwwwwwwww....

takpe, pasnie ko beli la sponge sendiri..

bendul said...

EJ: yer, saya akan lebih berhati2..

mommy lily: mekasih singgah.. tapi kilang aku tader buat macam tu.. huhuhu.. semer kena prepare senirik..

ceera: loya jugak..? dah beli dah spongebob tu.. taruk dalam plastik bekal makan tu, so confirm nak basuh guna spongebob senirik..

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger