Mutant..?

Ever heard of "hyperhidrosis"..? penyakit(?) peluh berlebihan.. sepanjang aku hidup hampir 30 tahun, aku pernah dengo org lain suffer mcm aku, tapi aku tak pernah tgk org yg suffer sama ngan aku or suffer lebih dari aku..
aku suffer hyperhidrosis ni sejak umur 10 tahun, buku skolah aku abih lencun, siap koyak2 lagi.. ingat dak lagi buku matematik kotak2 beso dulu..? aaa.. line kotak2 yg warna biru tu abih kembang, kat mana aku letak tgn aku yg basah tu.. sekolah menengah pandai sikit, lapik sapu tangan or kertas yg dilipat tebal2.. tu pun kengkadang tembus gak ayo tangan tu.. pastu yg best, masa exam SPM, masa tu paper karangan bahasa melayu, dapat jer paper menulis, aku lipat siap2 untuk wat lapik tgn aku.. cikgu yg jaga periksa tu nampak aku lipat kertas, dia ingat aku bwk kertas meniru, dia punya tengking, dengo satu dewan.. nasib baik member2 aku paham, diorang tlg explain kat cikgu tu.. huhuhu..
so, what's the point..? ahaaa.. ada yg paham masalah aku, dan ada yg tak paham.. ada sekali tu, member aku forwardkan email, kata org yg tangan kuat peluh nih ada penyakit buah pinggang.. haaa..!!?? aku punya marah.. membebel plak aku lepas aku balas mel budak tu.. yer la, aku mana sakit.. aku tak sakit laa.. cuma aku peluh terlebih jer.. aku tak sakit pun bila peluh tu, tapi cuma sakit ati jer bila org perbodoh2kan aku.. consider penyakit ker tu..?
level peluh tu, hmmm.. masa tak teruk, rasa lembap jer tgn, tapi masa dok dalam aircond, peeerrgghh.. kebas giler pasal ayo peluh tu jadi ayo sejuk.. masa teruk plak, sampai menitik2.. buleh renjis2 plak tu.. ahahaha..
aku tak pandai tangkap gambo macam pocket, tapi ni ler contoh2 condition masa tgn aku peluh..



(perasan dak, gambo side view tgn aku tu, ada gumpalan ayo yg nampak macam skeeeet jer lagi nak menitis.. tu sket jer tu.. ada lagi hebat..)
tapi yg byk menjadi mesalah nyer, bila aku mengendalikan brg elektrik+elektronic yg common ada kat umah or memaner jer.. simple one, handphone.. rosak ler yer dak bila brg letrik kena ayo garam.. kalo pindah rumah, nak sambung balik wiring home theatre semer, hado laaa.. banjir tpt aku duduk tu.. abih basa2 wire2 semer.. isk isk isk.. tu blom kira tgh menaip nih.. kalo pegang mouse lama sket, dia jadi macam nih..

nampak dak takungan ayo tu..? walaupun sikit, kengkadang tgh basah2 tu, tetiba ada org dtg nak pinjam pc sat la, gelabah la jugak kena lap, takut nanti org ingat aku ni pengotor.. isk isk isk.. sian aku..
tu belum kira masa tgh shake hand lagi.. jenuh kena lap dulu.. org pun pelik, ingat aku ni something, kena lap2 dulu plak.. ada gak yg kata sejuk la bila shake hand ngan aku.. ex-girlfriend aku tak suka pegang tgn aku.. (yer la, kes bukan muhrim pun ada la jugak kot.. tapi aku rasa bukan..) ellleeeh.. tak suka konon.. nasib baik aku tak kawin ngan ko.. kalo dak, tak leh ehem2 apa aku.. takat peluh sikit pun takmo..
takper laa.. aku tak anggap benda nih satu benda yg menyusahkan aku (walaupun yer sebenonyer..).. aku anggap ni rahmat Allah, ada hikmah di sebalik setiap kejadiannya..
well, pernah ke pejabat pos, nak tampal setem tapi tader air disediakan..? nak jilat setem, org ramai plak tu, malu beb.. then..? ahahaha... that time, 100 keping setem pun aku tak heran nak lekat.. ayo tangan aku berlebih2.. ahahahahaahha...
takat ni jer dulu.. ada sambungan lagi nih.. besok aku sambung lagik.. ohohohoho...

Wednesday, May 21, 2008

8 Comments:

EpaL c0keLaT said...

Makk aiihh...bleyh wat mandi, air tuh :D

Sebenarnye, aku pon lebih kurang cm ko gak, malu beb! (lg malu dr ko sbb aku pompuan) kekdg nk salam tgn org pon segan. Bkn stkt tgn, kdg2 kaki pon slalu cmtuh :|

So, ko ade ape2 petua tak, nk ilangkn gejala nih :| (ceh, aku plak yg menanye ko)

bendul said...

kaki takper lagi epal cokelat, aku pun tak kisah pasal dok dlm kasut (unless pakai selipar ler..), yg tangan nih..
petua tader la.. tahan jer.. gi la tgk kat hp wethand club tu.. ada byk countermeasure..

Pocket said...

oink!!
aku rase la kan... ko memang nak jadi super hero kut, buleh produce water out of your hand.. heheh
aku simpati kat ko,
keep a handkerchief dlm pocket la bro...

bendul said...

ahaaa.. pocket mmg teman sejati ler.. aku mmg tgh sketch kan rupa aku kalo aku jadi super hero nanti.. tapi nama still tak terfikir kan.. water-man..? sweat-man..? hmmm..

Ayaq masak said...

Selalunya orang yang ada hyperhidrosis ni diorang slalu injek botox je...tak pun operate buangkan kelenjar peluh tu..

bendul said...

Ayaq masak, mmg leh cure tapi expenses nyer.. huhuhu.. 1 time operation gi sampai 7, 8 ribu.. uhuk uhuk..

Ayaq masak said...

Mana satu ko nak?

a) Abehkan 7 8 ribu pastu gumbira tangan ko dah tak basah keeeeeeeee

b) Sepkan 7 8 ribu tu pastu menghadapi low self-esteem sampai bile2 sebab tangan ko basah

Ha jawab jawabbbb

bendul said...

isk isk isk.. maaaakkk.. aku kena ugut.. huhuhuhu.. cemana nih.. uhuk uhuk..

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger