another one to think of..

rabu lepas,
masuk kejer lamat sikit pasal nak gi bank buat roadtax..
kul 10 setel,
ingat ada lamasa stgh jam lagi kot before masuk opis,
gi basuh moto dulu..

ada one place yg aku biasa basuh motor..
aku suka basuh situ pasal dia basuh betul2..
tader cincai2 punyer..
sampai jer situ, apek tu tgh siap2 bukak kedai..
pekerja dia pun tader lagi..
aku letak moto,
then duduk kat kerusi baca paper..

apek ni dulu dia gemuk,
tapi suddenly jadi kurus kering,
tak tau la pasal per..
sakit ker,
ada masalah ker, tak tau laa..

abih jer siap basuh,
aku pun gi amik moto..
bukak wallet, alamak...
duit kecik tader, semer 50 inggit..

bagi sekeping kat apek tu,
mentioning yg aku tader duit kecik..
then apek tu refuse nak amik,
dia kata bayar la bila2 pun takper..

aku lak refuse..
aku suruh dia tunggu kejap,
aku gi tukar duit..
then dia cakap kat aku..

"kawan.. tak payah baya dulu laa.. nanti ada duit baru lu datang bayar.. wa amik lu punya duit 5 ringgit pun wa bukan boleh jadi kaya.. lu mau mai baya balik nanti mai balik.. lu tak mai pun takpa.. lu punya 5 ringgit tak boleh bikin wa jadi kaya pun.."

aku tersentak jugak dengo apek tu cakap macam tu..
rasa terinsaf la sekejap..
kengkadang ngan kawan2,
2-3 ringgit pun mintak2 balik..
apek yang tak kenal aku,
lain bangsa plak tu,
buleh cakap macam tu..

aku tak bajet pun apek tu penyokong setia polisi perdana menteri baru..
1malaysia..
bagi aku,
maybe apek tu sekadar mengamalkan hidup macam biasa,
applying the true, real needs and values to be a human being..

Monday, September 14, 2009

3 Comments:

Na Shari said...

Wah, terharunya...

Baik la Apek tu :)

cHeRyNa PiReS said...

waaaa...bagusla apek tuh. salute dan respek. dia paham masalah customer. mesti lepas ni ada rasa nak dtg balik kan? customer service baik punyaaa...

Hantu Ulam said...

bukan nak cakap la..sepjg sy idup, mostly cina slalu cmni..tarak berkira..cube g kedai melayu..hampeh ler sudahnye die suh kt g tukar duit dlu then anto blk kat die..sy da slalu sgt terkena..pastu slalu suh dgn nada sore yg kasar..[aku dgr bengang je].

pnh jugak sy letak blk brg yg nk beli, sbb die xder duit tukar..dlm hati duk ngomel "nk meniaga sgt, tapi xder duit kecik!"

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger