How do i live without you..

Korang ingat dak zaman sekolah rendah,
masa cikgu tanya,
"murid-murid, skrg cikgu nak tanya, dah besar nak jadi apa..?"

askar, polis, cikgu, bomba, uztaz, ustazah bla bla bla..
memacam jawapan kita kan..
tu masa sekolah rendah..
bila dah naik sekolah menengah,
maybe dah tukar sikit..

some of the jobs, remain..
tambah sket lagi..
nak jadi engineer la,
doktor la, pun memcam doktor.. doktor haiwan, sakit puan etc..
malah, yang ada cita2 nak jadi ahli politik pun ada..

ok laa..
habis cerita pasal ambition memasing masa kecik dulu..
apa yang aku nak cerita ialah,
apa jadik ngan cita2 tu..

ada yang dapat jadi apa yg dia nak,
tapi ada yang tak dapat..
that's not the matter..
even aku pun dulu cita2 nak jadik doktor, askar or cikgu..
but i end up jadik balaci kelas atasan kat kilang jepun nih..

bagi aku,
jadi apa pun takper..
asalkan kita berjaya..
tapi berjaya saja tak cukup..
kepuasan berjaya itu terletak di mana,
salah satu elemen kejayaan tu,
orang tak buleh hidup tanpa kita.. means bukan semua orang, tapi ramai orang..

aku bukan nak cerita pasal aku..
tapi pasal orang lain..
takmo cerita pasal orang yg kerja hebat2..
ramai dah orang bercerita pasal diorang..
aku nak cerita pasal orang yg kerja rendah2,
tapi still ramai orang tak buleh hidup tanpa diorang..

panjang nyer mukadimah,
baru nak masuk point dia..

aku terpanggil nak buat post nih pasal,
kedai nasik lemak kat depan umah aku skang nih,
nasik lemak apek.. pasal org jual tu sebijik macam saiful apek..
dan kedai nasik lemak cik am,
kat kampung aku..

mungkin masa diorang start bukak kedai,
diorang pun tak sangka,
nasik lemak diorang akan hit sampai macam tu sekali..
nasik lemak apek tu,
dia buat banyak,
tapi still akan habis..
dari kul 6:30 pagi,
sampai la kul 7:30 pagi..
sold out..
siap beratur panjang lagi..
yg nasik lemak cik am plak,
dia buat satu rice cooker jer,
dengo citer, cukup untuk 49 bungkus jer.. how specific cik am is..
cik am bukak kedai 8:30 pagi,
sesilap kul 9 abih dah..

aku terpikir,
masa diorang kecik2 dulu,
apa cita2 diorang..?
kebarangkalian diorang tu bercita2 nak jual nasik lemak mmg tader kan..
tapi diorang end up jual nasik lemak..
di mana, orang kerumun nak makan..
siap ada yg bergaduh2 masa beratur tu..
takut tak dapat makan nasik lemak..

how simple kan..?
tak perlu jadi ahli politik,
tak perlu jadi arkitek,
tak perlu jadi doktor,
untuk membuatkan orang rasa takleh hidup tanpa kita..

ada orang kejer bagus2,
tapi orang benci..
macam sestgh ahli nujum politik,
diorang ingat rakyat jelata tak boleh hidup tanpa diorang,
tapi actually sebaliknya..
rakyat menderita hidup dengan diorang..
mana kepuasannya..?

so, cerita nyer,
tak kiralah apa yg kita buat sekarang..
janji kita buat kerja kita dengan betul,
dengan ikhlas,
niat nak menolong orang..
mungkin sampai satu masa,
bukan sorang dua,
tapi ramai yang tak boleh hidup tanpa kita..

apa pendapat korang..?

Monday, February 23, 2009

10 Comments:

Ceera said...

kelas kooooooooo...

ko selalu dapat makan ke nasik lemak dorang??

soklan aku takde mengena sangat nak jawab soklan ko.. wakakaka..

Zyan said...

Bendul..
aku rasa, mak mertua aku paling yg aku tokleh hidup kalau dier takde, sbb dia jaga naak-anak aku dan masak sedap2 ari-ari..w/pun dia jadik surirumah sepenuh masa sejak usia belasan tahun tapi..impaknya sangat besar kalau dier takde..

Amir Fauzi Ramlee said...

Bro, t tlg standby kan aku nasi lemak tu, nak gak ghasa.. Siyes nih.. Huhu..

Yup, aku setuju, mmg kita memerlukan antara satu sama lain..

Cita-cita zaman sekolah dulu x dapat digapai, mungkin kerana tidak kuat memegang cita-cita tu..

Naughty Adam said...

Bro,

Nasi lemak cik am tu gua da rasa da... huhu~ amir lu nak gak ek???

pasal cita2 nie mmg gua nye cita2 tak capai pun... tp rasa keseronokan tu ada wpun bkn kerja seperti yg di cita...

nURmALa mAZLan said...

aha la..
betul betul betul..
mak cik kuih kat rumah aku ni pon, kalau dia tutup, aku nyer frust pagi²..wakaka~~

bendul said...

ceera: kengkadang dapat, kengkadang tak.. kalo dapat pun beratur punya lama.. cemana pun nak makan jugak..

yan: eheheh.. mak mentua ko tu mmg cita2 dia dari dulu nak jadi mak mentua mithali kot.. sampai ko jadik macam tu..

amir: nanti aku standby kang, basi lak.. meh ler datang sini jenjalan..
tak kisah la cita2 masa sekolah dulu dapat ker dak.. janji puas ati skang..

adam: yer.. janji seronok kerja.. kejer untuk diri sendiri, yang puas diri sendiri jer la.. kalo kejer untuk semua orang, semua orang pun seronok gak..

nurmala: kuih apa tu..? mesti hebat makcik tu.. kalo kita jual kuih macam makcik tu jugak, belum tentu orang leh hidup tanpa kuih kita kan.. :)

Pocket said...

aku punya cita cita aku nak idup beratus tahun ...
tp biologically impossible so,
aku nak nama aku disebut orang beratus ratus tahun,
acaner nak wat?
aku nak kena wat la benda yg wujud beratus ratus tahun...
cam contohnyer...
lembah bujang...
sungai petani...
sultan mahmud mangkat dijulang...
(Tak der kena mengena)

tp aku tak leh nak wat sungai petani or lembah bujang kan?
so ?

aku nak wat titi atau structure yg buleh berdiri beratus ratus tahun.
cam sekolah mohamad jiwa kat Sungai petani tu ker?

so aku kena jadi politician lah?

tak nak!! aku tak suka membohong.

so?

aku nak bina titi yg nama aku tertera kat drawing nyer sampai la beratus ratus tahun...

aku nak jadi arkitek!!

tapi itu semua mimpi...

Ayaq masak said...

Aku setuju...

Lecturer aku pun cakap, dalam ofis, orang yang ko kena betul2 jaga hati bukannya bos, tapi OFFICE BOY. Ko buat dia marah, dia mogok tanak buat kerja, satu company punya communication terputus. Padan muka. Haha.

Eh macam tade kene ngene je tapi dulikkk. haha.

shasha said...

mochiron sempai..mochiron...

peej said...

mcm aku suka lak..
cuma aku x tau nak komen la.
tp bagus kan apa yg kau pikirkan ni..aku x pernah terpikir jauh mcm tu..
mcm tu aku pun nak jual nasi lemak lak..haha tetibe..

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger