Tertekan..

Finally, the most fear-by customer comes, CASIO.. failed their sub-con (VPT) audit 2 times before, so, the CASIO come themself to see our factory..
Sampai semalam, aku pastikan bebudak prodcution aku make sure all 5S related is perfect, tader kotor sana sini, pastikan semuanya tader cacat cela la.. kebetulan, hari inventory, production berenti mlm tu untuk check stock semer.. dan aku tak perasan yg 7 mesin aku kehabisan material, tinggal 2 jer yg jalan.. itupun mesin yg jalan paling pelan..
Of course customer nak dtg tgk (高速プレス)high speed press kitorang, alih2 pagi tadi, 7 mesin benti..3 kali kena sound..

1. Haruna-san : Factory Manager
"止まってんの?なんで?やばいぞ。。お客さんが寂しいと言われてる。。いいから、段取りして、終わったら電話くれ。。お客さんに見せたいから。。"
(berenti ker..? pasai pa..? bahaya nih.. customer kata sunyi jer.. cepat setting semer, sah siap tepon balik, nak tunjuk kat customer..)

2. Waka-san : General Manager
"お前、どうしたんや?注文ないのか?やらなあかんぞ。。"
(hang, pasai pa..? tader order ker..? kena jalan mesin laa.."

3. Fujisawa-san : Sales General Manager
"とにかく機械を走らして。。"
(aper2 hal pun, tlg la jalan mesin..)

Arggghh.. tertekan.. rasa fail semacam jer.. cepat2 aku jumpak planner, mintak production order, hantar gi clerk key in PO no, hantar gi stor issue material, amik troli, susun material atas troli, bwk gi production, suruh leader setting mesin.. mesin ada 7, leader sorang, sub-leader 2 org, mana cukup tgn.. aku masuk production lak, setting satu mesin.. at last tepat pukul 12, 5 mesin siap set..
budak lak nak pegi rehat.. isskk.. cemana nih.. tepon haruna-san..

aku : もしもし、お疲れ様です。とにかく5台段取り終わったんですが、オペが今から休憩なんで、どうしますか?
(Helo, 5 mesin dah siap set, tapi skrg ni operator semua nak pegi lunch, macam mana..?)
haruna-san : あの。。もう工場出たし、今SungaiPetaniにいて、もう戻らへんから。。
(aa.. dah kuar dari kilang dah pun, skrg kat Sungai Petani, tak balik kilang dah..)

Masa tu rasa nak tebako jer.. rasa panas sgt2.. Arrrggghh.. tensen..

Saturday, December 01, 2007

2 Comments:

rifle said...

tak sempat la nak baca dari awal blog nih.. dok kecoh mcm-mcm ni, azuri-san sebenarnya kerja sbg aper kat situ ? manager kilang ker ?? kilang buat apr ? , kat mana ? ..dah lama ? ..banyak tanya lak ...

azzurri said...

ehee.. manager..? tader la.. engineer merangkap kuli 24jam (ala.. lebih kurang 7eleven laa.. 24jam, semer benda ader..)
kilang kat nibong tebal, buat stamping countermeasure part utk electronic part.. kejer 3 thn dah.. byk jawab lak.. ehehe..

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger