Anybody agree..?

Org kata "money is everything".. walaupun ramai jugak yg tak setuju dgn ayat tu.. aku tak setuju pada sesetengah aspek.. contoh, pendapat aku bertentangan ngan mak aku masa aku nak kawin ngan wife aku ni dulu.. aku kata, aku tau wife aku kejer rendah jer, tapi we loving each other, so it is not the matter of money that will give me happiness.. tapi mak aku kata sekarang nih lain dgn dulu, sekarang nih semua duit, nanti idup susah.. hhmm.. verse "nanti idup susah" tu diucapkan oleh mak aku direct pada aku sebelum aku kawin ngan wife aku skang nih..? was it a "doa"..?

back to the point.. money is everything.. even many years ago, masa aku kat japan pun aku pernah terpikir pasal benda nih.. we can buy many things with money, but there are also many things that we can't.. contoh nyer :
a) masa (time)
b) cinta (love)
c) kebebasan (freedom)
d) keadilan (justice)

4 contoh jer aku bagi dulu.. tapi bagi aku, kengkadang rasa macam bila ada duit, 4 benda kat atas tu kita buleh beli.. tak pecayer..? ni aku nak huraikan ikut teori aku ler.. kalo salah, tolong jolokkan.. eehh.. tolong betul kan.. aper2 hal pun, ni cuma pendapat aku jerr..

a) kita buleh "beli" masa
- kita sedang bergerak menuju ke satu destinasi (contoh dari nibong tebal ke sbrng jaya) untuk menghadiri satu mesyuarat yg penting.. kita keluar rumah awal, plan nak lalu jalan bawah yg mengambil masa lebih kurang sejam, kalo bawak rilek2..
kuar tadi kul 8, miting kul 9.. sampai simpang ampat, dekat dgn bukit tambun, ada eksiden, jalan jem tak ingat.. skang pukul 9:25, tinggal 35 minit jer lagi.. kebetulan di kiri anda ada satu simpang yg menuju ke highway bukit tambun.. kit apun masuk highway bukit tambun dan menuju ke sebrang jaya, sampai pada masa miting tanpa lambat..
so, how much time we bought with how much money..? asal nyer dari simpang ampat (tempat eksiden) nak sampai seberang jaya lagi 30 minit.. tapi pasal eksiden kita naik highway, tol bukit tambun ke juru RM1.10.. kira jugak duit minyak yg terbakar lebih bila kita naik highway pasal laju, jadi RM1.10++ la.. so, we bought 30 minutes with RM1.10++.. agree..?

b) kita buleh "beli" cinta
- kita sedang keluar dengan awek/wife kita berdua-duaan di satu pasaraya ,contoh di Pacific.. sedang kita berjalan2, sambil bersembang2, kita terkeluar satu perkataan/ayat/cerita yang membuatkan pasangan kita tu marah gila bebey ngan kita.. kita pun dok pulun la pujuk punya pujuk punya pujuk, tak mau elok2 jugak.. kepala kita pun dah jenuh pikir nak buat macam mana, tetiba kita teringat yg dia suka anak patung.. kebetulan ada satu kedai anak patung depan mata, dan kita pun masuk kedai tu, grab satu teddy yg pegang bantal bertulis "I'm sorry" yg berharga RM39.99 dan terus bayar.. kita pun bagi anak patung tu kar pasangan kita dengan berharap dia akan ok balik.. memula dia terima dengan muka masam, lepas tu bila dia belek2 anak patung teddy tu, dia senyum dan terus cakap "abang.. thank you.. i love u.. mlm ni kita ehem2 naa.." so, we bought love with RM39.99..agree..?
p/s : ayat "mlm ni kita ehem2 naa.." tu hanya untuk jika kita keluar dgn wife sahaja.. dengan awek tak buleh..

c) kita buleh "beli" kebebasan
- kita balik kampung, jumpa mak bapak.. adik kita pun ada sorang kat rumah.. kita balik tu, ada satu hari kita tau mak ngan bapak kita nak kuar pegi makan kenduri contoh kat ipoh.. diorang pegi pukul 11 pagi dan akan balik pukul 4 petang.. kita plak ada date dengan awek kat kampung tu, ada masa 5 jam untuk pegi dating.. sebelum mak ngan bapak kita keluar, diorang pesan suruh potong rumput halaman rumah, kait rambutan, dan sidai baju dalam mesin.. kita tahu adik kita tu seorang kaki game (ps2) dan dia tobat tak mau buat benda2 tu.. kita buleh buat, tapi nanti awek marah pasal dah janji nak keluar.. kita pujuk adik kita suruh buat, dia taknak buat sorang dia kata.. pujuk2 dia takmau, kita plak dah nak kuar dah nih.. kalo kerja tak setel nanti kena marah.. so, kita hulur RM50 bagi adik kita, suruh dia siapkan semua dan jgn kabo kat mak.. dia pun kata settt.. so, kita pun keluar la ngan awek kita dari pukul 11 pagi sampai pukul 4 petang.. so, we bought our 5 hours freedom with RM50.. agree..? (maybe at the same time, we also hired a "balaci" to do the jobs.. plus, we make agreement with our little brother to do the same thing next time..)

d) kita buleh "beli" keadilan
- yang ni senang jer.. lawyer.. kita tau kalau kes kita ni tak masuk court, kita akan di penjarakan kerana tertuduh dengan satu kes.. kita tak buat, cuma dituduh.. kita tak mampu nak bela diri sendiri.. org semua ingat kita salah.. so, take a lawyer, proceed court, and you're found not guilty, you are happy.. lawyer fee..? don't have experience as above, let's say around RM10,000.. so, you bought justice with RM10,000.. (this case also will do if you are really guilty and you want to escape the law..)

ada byk lagi sebenor nyer.. cuma less experience.. yg a, b, dan c tu mmg ada experience ler.. yg d tu takder.. so, korang lak macam maner..? kalo korang agree ngan idea aku, kongsi2 ler..

Tuesday, September 18, 2007

2 Comments:

Goat Father said...

Uishh..aku pun dok terpk duit segalanya pas baca entry ko nih..tapikan..tapikan..tapikan..masa aku nak kawen dulu plak dok pk we will grow rich together with lots and lots of money..takkan nak trus kaya..mesti start drp takde duit dulu (lain la kalau memang keturunan kaya babasnyer)..first love, so the loved one akan bersama semasa susah dan senang..then baru leh focus untuk mendapatkan segalanya dlm hidup ini..so still love and money both is important.LOve will motivate you to be the best..cehhh panjang plak aku bersyarah harini kekkee

Pocket said...

i wouldnt say that money can buy happiness...
but without it ... most happiness will be out of reach...

Korang pernah dengar tak couple yang actually jual anak pasal tak mampu nak jaga anak tu?

kalau naik kapal terbang tu satu happiness... ramai yang tak merasa lagi happiness tu. even at this age of tiga puluh...

n receiving a bouquet of flower from your luv one is one happiness yang tak ramai dapat rasa...

so?

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger