Business manner..

somewhat,
i wonder what is the purpose of our business people doing business..?
i mean business people not who are wearing suits,
working in skycrapers building,
discussing millions project..
but its for peniaga pasar malam, peniaga kedai runcit etc..

generally, understood by all,
berniaga is the most sumber rezeki on earth..
lot of us doing business..
and that is the purpose i think..

let me re-phrase..
what is the purpose of the way they are doing their business..?
paham ker tak paham ker, tak taaaaaau..?
pocket ingat tak pada Lee sensei,
yang mengajo tatabahasa jepun dalam dewan DKU masa AAJ dulu..?
dia yg slalu sebut macam nih kan..
sambil memusingkan kepala dia masa cakap tak taaaau tu..


cakap melayu la senang kan..
yer laa.. maksud aku segala perbuatan per percakapan diorang semasa diorang melakukan urusniaga tu..

actually macam nih..
semalam aku gi pasar malam..
yana suh aku beli sate..
and aku stop kat satu kedai sate nih,
yang mana sate dia secucuk 25 sen..
ayam pun 25 sen, daging pun 25 sen..
mmg selalu gerai nih ada kat situ..

then aku order la ayam 5 cucuk, daging 5 cucuk..
which suppose to be 10 cucuk x 25 sen = RM2.50 la kan..
bila dah siap,
dia kata kat aku RM3..

eh eh eh.. sat sat..
aku tanya balik, bukan 2 hinggit setengah ker..?
then apa yg dia reply,
"saya bubuh 12 cucuk, pasal saya tader duit kecik.."

hmmmm...
since aku adalah org melayu yg hassle free,
kasik 3 ringgit, terus blah..

bukan aku tader 50 sen dalam wallet..
cuma kalo aku kater,
"takper la dik.. bukak balik bungkus tu, saya nak 10 cucuk jugak.. saya bagi RM2.50.."
adakah dia akan menerimanya dengan senang hati,
bukak balik bungkusan tu dan amik balik 2 cucuk,
berterima kasih dengan aku kerana bersusah payah bagi dia syiling..
atau pun, dia akan menerimanya dengan muka berkeremot,
membuka bungkusan tu dengan tindak tanduk yg kasar (tak ikhlas),
kerana sales dia dah kurang 50sen,
(which means RM50 for 100 customers, right..?)
or kerana aku telah menyusahkan dia bukak balik bungkusan tu..

sorry..
bukan nak menuduh..
mungkin kebetulan dia takder syiling..
tapi bukan kah suppose dia kena tanya dulu..
explain yg dia tader syiling untuk pulangkan 50 sen aku,
memproposekan perihal dia nak menambahkan 2 cucuk lagi..

kalo dia kabo dulu kat aku,
maybe aku akan kesian kat dia pasal dia tder syiling,
silap2 RM2.50 tu pun aku bayo guna syiling..
kan leh jadi banyak syiling dia..

meniaga nih,
walaupun buleh untung banyak,
tapi kalau la dengan cheating customer buleh dapat untung lagi banyak..
well, Allah the almighty kan..
still, aku tak kata la peniaga sate got some sort of strategy untuk laku byk sate dia..
but to others peniaga who are cheating..

cemana kengkawan..?


cemana kengkawan..?

Thursday, January 14, 2010

2 Comments:

sweetheart said...

klu dia tny dulu
apa slhnya kan..
ish..mcm2

Pocket said...

tu kira ok jgak ko tanya,

kalau ko tak tanya lagi lah bangang nyer^^

baru tadi pocket bli donat tayar lori.
(Besor cam tayar lori dakara)
harga nyer 40 sen satu..
pocket mintak dua...

'abang amik tiga lah, sy bg singgit bleh? tak der wit kecik lah'

n pocket tanpa segan silu,
amik trus tiga.. in the end tak makan pun lagi satu:(
well atleast dia tanya ...
but in your case... well dia memang jahat...

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger