Audit → Auditor → Auditing → Audited..

ISO renewal audit today.. not much for me, just preparation for the audit.. 99.99% not involve directly.. takut jer la kot2 dia nak kacau production aku satgi, kena la involve jugak.. harap2 dia takmo kacau la..
aaa.. tokorode, saper nak beli keter..? aku ada keter lebih satu.. samung bayo jer.. tapi kalo buleh nak tuko nama la.. pasal kalo samung bayo, kenabayo 400 sebulan.. kalo re-finance, tuko nama, murah la sket.. tgk la macam mana.. nak..? iswara 1.3 taun 1998.. plet no PED2405, warna biru gelap.. cat baru.. belen loan kat bank ada lagi 16 ribu (full settlement).. kalo samung bayo 400 sebulan, ada lagi 45 bulan.. kalo re-finance, harga market keter 13 ribu.. 3 ribu lagi kena topap.. 13 ribu loan bank, bayo bulan2 murah jer.. mileage keter, tak braper sure, dalam 160k km kot.. enjin elok lagi, perfect maintenance (pasal aku yang jaga dulu)..

reason nak jual, pasal kena tipu dengan orang kedai keter.. citer dia macam nih.. dulu aku carik kedai mana buleh amik keter aku, tader.. ada la satu kedai mamat melayu nih, nama dia bob (skang aku panggil dia bob haram jadah celaka setan gondol babi anak haram ()^&%^$@#$$&%^&%&^(&^(*, pasal dia tipu aku).. dia pun nak jual keter, wira yang aku naik skang nih.. dia kata, kalo aku amik keter dia, dia amik keter aku.. aku pun on jer laa.. pastu dia tanya aku keter aku ada belen byk mana, tertunggak banyak mana kat bank, aku kata tak tau, nanti aku check..

sok nyer lepas aku check, aku gi jumpa dia bagi tau, belen sekian2, tertunggak sekian2.. pastu dia kata aku check tak betul.. dia dah check dah sendiri kat bank, ada sekian sekian.. aku pun angguk jer la.. malas nak lawan cakap ngan dia.. pastu dia kata taper la.. dia amik jugak keter aku, kata dia nanti tau la dia nak buat macam mana..

mungkin masa tu dia ingat aku dah amik keter dia, dia terpaksa amik keter aku.. pada aku tak.. aku amik keter dia pasal dia amik keter aku.. kalo dia kata dia takmo amik keter aku ari tu, tobat aku tak amik keter dia..

last week, nasa (member aku) kol kata bapak bob nih tepon suruh amik balik keter, dia kata derang dah takleh nak jual.. なんだと!!ふさげるな!!っと思ったら、もう遅いんだ。。

tapi aku still nak memperjuangkan hak aku, malam nih aku nak gi jumpa bapak dia, aku nak stori ngan bapak dia abih2, bahawa anak dia yang penipu beso.. pasal per, masa nasa tepon bapak dia, bapak dia kata bob tu bagitau aku tipu belen bank kat dia, dia amik, tgk2 belen ada byk.. so dia takleh jual.. nih, aku nak senaraikan tipu2 bob tu..
1) masa aku beli wira tu, dia kata keter tu dah abih bayo bank, loan tader.. aku beli keter tu, loan bank 18 ribu.. lojik nyer bank akan bayo ler 18 ribu kat dia, btol tak..? tapi nak bayo keter aku tu 400 sebulan masa dia pegang keter aku pun takleh..? nak bayar abih pun buleh aku rasa..

2) dia kata keter yang aku bagi kat dia teruk, memacam kena repair, dia abih duit banyak.. lepas aku amik keter dia, aku abih lagi 2 -3 ribu repair keter tu.. suspension sampai skang tak tukar, tader duit.. tgh jalan bunyi macam kereta lembu.. ngek ngok ngek ngok kuar bunyi kat suspension aku.. taya botak lansung ari tu.. allignment lari abih.. karburetor nyer auto choke rosak.. pagi takleh start, kena main minyak sampai enjin panas.. kalo dak enjin mati.. tu blom kira yg kecik2 lagi..

3) masa dia pegang keter aku, bank tepon byk kali suruh bayo pasal bob tu tak bayo.. aku tepon bob tu soh bayo.. dia tengking aku.. dia kata " hang jgn nak ajaq aku cara meniaga keta, aku tau la..!!".. aku kata ok taper la.. pastu dia kata kalo bank dah tepon taper la, dia bayo sok.. rupanya dia tak bayo... aku lak yang kena gi bayo, seminggu sebelum aku kawin.. ilang duit kawin aku..

4) dia kata dia takleh bayo pasal dia byk keter nak kena jaga, 40-50 bijik dia ada, payah la nak bayo semua, kena ada giliran.. 40-50 bijik keter..? bang bob, kedai gemilang kat depan nih ada 20 bijik ja, tapi dia buleh bukak inbois sendiri.. pasai pa abg bob bukak inbois guna nama kedai lain..? awat noo..? kedai kecik kaa..? yang saya dok tgk kat kedai abg bob ada 6-7 bijik jaa.. abg bob simpan dalam poket doremon kot.. って、bahasa lembut dia la.. bahasa kaso dia.. " pala hotak hang 40-50 bijik keta.. hang toksah nak muhung ngan aku, iblis syaitan..!!"

5) masa aku nak loan keter wira (apply loan 20,500) yang aku beli ngan dia tu, dia kata dia nak buat kat affin bank.. pastu yang tepon aku, orang ambank.. loan lepas 18 ja.. aku dah la ada rekod tak brapa baik ngan ambank.. so, aku kol bob, dia kata org dia salah antaq.. nanti dia pi antaq affin.. aku pi kedai dia, dia kata dia cek ambank, aku ada rekod kat ambank, so loan dapat 18 ribu jaa.. aku kata betoi la.. pi la buat kat affin.. dia kata takleh.. kena buat kat ambank jugak.. topap lagi 2,500.. aku tekejut la.. tapi pasal nak lepaskan jugak keta lama aku, aku topap jugak.. aku rasa kalo buat kat affin, mesti aku dapat penuh.. tapi takper laa.. at least wira ni aku bayo murah sebulan.. tak sampai 3 ratus.. aku rasa dia saja takmo apply affin, pasal kalo apply affin, dia dapat cek, lamat nak dapat duit.. kalo aplly ambank, aku kena topap 2,500 tu cash.. dia dapat instant cash..

tte.. alih2 aku kena macam nih.. depa nak pulang balik keta.. adil ka..? aku tak kira.. kalo jadi cerita depan nak pulang jugak keta, takpa.. aku amik.. tapi jaga laa.. tak mati buncit perut, mati muntah darah.. aku akan buat.. hangpa dok memain ngan aku aaa..

Tuesday, September 12, 2006

2 Comments:

Y@N said...

Been at this situation before..nasib baik kitaorang tak kena declare bankrupcy..ape dia ingat baguih buat kije camtuh kan..nak niaga cara gentle le..akunyer masalah dah settle alhamdulillah..semoga Tuhan membalas kejahatan mereka..Amin!!Look at the bright side..pasni mesti dah hati-hati kalau berurusan ngan manusia puaka macam nih..

azzurri said...

jgn kata puaka yan.. jemalang hantu raya languir jenglot pun tak jahat macam nih.. mmg rasa teraniaya sgt2.. dengo citer mamat tu sebenonyer tgh di指名手配 oleh polis tempatan.. iskk..

 
You will never learn... - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger